ШТА ЧИТАТИ? Препорука Јасне Димитријевић, управнице Коларчеве задужбине

Категорије: УметностОбјављено: 01.04.2020.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Последњих дана свуда око себе чујемо само: читај, читај, читај. Искористи време код куће за све непрочитане књиге или потражи ново штиво у онлајн библиотекама. Добро, али шта? Пречесто, баш због великог избора и доступности књига, остајемо у дилеми када је реч о избору.

 

Зато је тим Србија ствара одлучио да се за препоруку и инспирацију обрати челним људима културних институција у Србији. Они сигурно знају шта треба прочитати. И ево првог одговора, препорука и кратко објашњење сваког избора, стигло је од директорке Коларчеве задужбине Јасне Димитријевић:

 

1. „Неподношљива лакоћа постојања“, Милан Кундера

Ова књигу бирам због љубави и основне поруке. Због једног пасуса, при крају књиге, који ми увек помаже када не знам како даље: „…ко уме да плива, стићи ће на други крај реке.“

 

2. „Инжењер људских душа“, Јозеф Шкворецки

Објашњење шта је и колико је заиста оно што зависи од нас…

 

3. „Бог малих ствари“, Аруданти Рој

Због једног пасуса који ми је остао урезан у сећању, а у којем се описана сцена када је скувана чорба за госте у којој су биле сузе куварице. Док су је гости јели, свима је позлило.

 

4. „На Дрини ћуприја“, Иво Андрић

Због мостова без којих нема живота.

 

5. „Шапат чемернице“, Марко Чкоњевић

 

6. „Приче из мале вароши“, Пуриша Ђорђевић

 

7. „Неминовно“, Владан Матијевић

 

8. „Соба с точком“, Јован Николић

 

9. „Човек у сенци“, Радоман Кањевац

 

Ових пет књига и аутора се читају као један. Паралелно, без реда, јер ме заувек везују за мој језик, љубав према поезији и књижевности, за моју породицу и фамилију у родном Чачку.