ШТА ЧИТАТИ? Препорука књига сликара Вука Видора

Категорије: УметностОбјављено: 23.04.2020.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Наука каже да човек не може да сања како чита књигу. С друге стране, управо су снови заслужни за настанак неких од највећих и најзначајнијих људских изума. Тако је рецимо, Никола Тесла сањао генератор наизменичне струје, Вотсон структуру двоструког хеликса нуклеинске киселине, Мендељев периодни систем елемената, а Лари Пејџ идеју за Google.

 

Ипак, сањарити је могуће и када је човек будан. И то најчешће уз књигу. Тиме поучен, наш цењени сликар Вук Видор припремио је листу књига које нам препоручује да прочитамо.

 

Свака од њих, како каже, повод је за неко унутрашње путовање.

 

1. „Страх и параноја у Лас Вегасу“, Хантер С. Томпсон

Ово је свакако једна од најсмешнијих књига које сам прочитао. И то више пута.

 

2. „Борилачки клуб“, „Кепец“, „Риготина“, Чак Палахњук

Заправо сва његова дела. Омиљени савремени амерички писац, који успева да представи америчко друштво на најлуђи и најизврнутији начин. Његове приче увек ударају право у мету. Апсолутни фаворит данас.

 

3. „Свила“, Алесандро Барико

Једноставна и прелепа прича коју верујем сви познају и коју можемо увек поново прочитати.

 

4. „Невидљиви градови“, Итало Калвино

Марко Поло препричава Џингис Кану своја путовања и измишља градове како би нахранио његову, и нашу глад за непознатим и имагинарним местима.

 

5.„Алеф“ или „Књига од песка“, Хорхе Луис Борхес

Омиљени писац. Мајстор кратких прича које конструише невероватним знањем и имагинацијом. У његовим причама губе се границе између реалног и измишљеног.

 

Погледајте какав су избор штива направиле управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић и директорка Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић.

А потом направите своју листу и крените на путовање.