Четврти форум о креативним и културним индустријама у Будимпешти

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 11.06.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Четврти форум о креативним и културним индустријама у формату Кина-Циез о културној сарадњи, одржан је у главном граду Мађарске, Будимпешти у периоду од 3. до 5. јуна 2019. Тема скупа била је Preparing for a well-designed future – attitudes, skills and technologies. Република Србија је заједно са НР Кином оснивач, као и први домаћин овог Форума и има посебно место у оквиру самог механизма. Домаћин скупа са мађарске стране било је Министарство спољних послова и трговине, а скуп је отворио Министар спољних послова и трговине Мађарске, док се свечаном делу церемоније отварања придружио и министар за иновације и технологију Мађарске, као и амбасадор НР Кине у Мађарској и заменик генералног директора Дирекције за културне и туристичке индустрије, Министарства културе и туризма Кине.

 

Поред високих представника домаћина и Кине, форуму су присуствовали представници надлежних министарства и других органа надлежних за послове културе или њихови високи представници из земаља Централне источне Еворпе, као и експерти, пре свега, из области дизајна и аудиовизуелне индустрије земаља Централне и Источне Европе. На скупу је представљена платформа Србија ствара као и резултати и иницијативе које се реализују у Србији у оквиру области креативних индустрија.

 

На маргинама скупа остварен је низ успешних контаката са представницима других земаља. Посебно интересовање било је од стране Пекиншког универзитета за међународну сарадњу, које се бави подручјем кретаивних индустрија, Латвије и земаља региона. Пројекти и контакти прослеђени су Савету за крееативне индустрије. Платформa Србија ствара / Serbia Creates је настала на иницијативу председнице Владe, а на предлог њеног Савета за креативне индустрије. Она обухвата системске мере за развој сектора креативних индустрија и иновација, као и јачање културне дипломатије и позиционирање Србије као земље креативних, иновативних и аутентичних људи и идеја.

 

Земља домаћин наредног Форума биће Словенија.

 

http://www.china-ceec.org/eng/