Целокупан живот Марине Абрамовић је једно велико уметничко дело

Категорије: УметностОбјављено: 13.11.2019.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Изложба „Чистач” је прва велика европска ретроспектива Марине Абрамовић, конципирана у блиској сарадњи с уметницом. Изложба хронолошки прати све фазе њене педесетогодишње каријере, почевши од радова из раних шездесетих до садашњих. Садржи више од 120 радова и чине је слике, цртежи, објекти, фотографије, звучни и видео радови, филмови, сценографија и архивска грађа. Изложба укључује антологијска дела уметности перформанса.

 

Отварању изложбе у Музеју савремене уметности у Београду присуствовао је велики број уметника, кустоса и критичара савремене уметности из Европе и света. А о изложби су писали неки од највећих светских магазина.

 

https://www.nytimes.com/2019/09/25/arts/design/marina-abramovic-the-cleaner.html

 

https://www.widewalls.ch/marina-abramovic-the-cleaner-mocab-belgrade/

 

https://www.wired.com/beyond-the-beyond/2019/09/marina-abramovic-belgrade/

 

Критичар савремене уметности Жером Санс приликом посете Београду о изложби је рекао „Био сам врло срећан што сам добио прилику да присуствујем отварању ретроспективне изложбе Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности у Београду. Овај догађај је историјски тренутак, не само зато што отеловљује повратак у свој родни град, после 44 година међународне каријере, већ зато што је ова изложба посебна и по томе што садржи и једну врсту интроспективе која не би могла да се деси нигде другде сем у родном граду уметнице. Ова изложба представља целокупан опус веома значајних радова Марине Абрамовић, али највише је значајна јер задире и објашњава процесе њеног рада дубоко повезаних са земљом из које је потекла.

 

Због тога је ова ретроспектива „права изложба“ у складу са оригиналним смислом те речи. Чак је и говор уметнице на отварању своје изложбе док су листови папира падали на под након што их је прочитала, био својеврсни перформанс који је она посветила свом граду и народу, као начин да поново распламса пламен и да њени поступци увек подсећају да је њен целокупни живот уметничко дело”.

 

Изложбу „Чистач“ можете посетити у Музеју савремене уметности у Београду, Ушће 10, блок 15.

 

Недеља–среда
10–18 часова

 

Четвртак–субота
10–22 часова

 

Уторком је музеј затворен за публику.

 

Улазнице:
· Цена улазнице: 600 рсд
· Групне улазнице: 400 рсд
· Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери: 300 рсд
· Породичне улазнице: родитељи (600 рсд) деца од 7 до 17 (150 рсд)
· Сваке прве среде у месецу улаз је бесплатан.
· Улазнице се могу купити на благајни музеја и преко https://www.tickets.rs/

 

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на info@msub.org.rs сваки дан сем уторка од 10 до 18 часова.

 

Информације о продаји улазница МСУБ благајна (011) 3115 713

 

Више на https://www.msub.org.rs/retrospektivna-izlozba-cistac-marine-abramovic-msub