Formirano Koordinaciono telo za realizaciju nastupa Srbije na Svetskoj izložbi „EXPO 2020 – Dubai“

Kategorije: InovacijeObjavljeno: 21.01.2021.0,3 min za čitanje
PODELI

Predsednica Vlade Republike SrbijeAna Brnabić predsedavala je konstitutivnom sednicom Koordinacionog tela za realizaciju nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi „EXPO 2020 – Dubai“, čiji je zadatak da koordinira rad organa državne uprave i usaglašava i usmerava njihove aktivnosti na pripremi i realizaciji predstavljanja Srbije na ovoj Svetskoj izložbi.

Za zamenika predsednika ovog tela ranije je na sednici Vlade Srbije imenovana Tatjana Matić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, dok su za članove ovog tela imenovani: Siniša Mali, ministar finansija; Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije; Jagoda Lazarević, generalni komesar Republike Srbije za EXPO 2020 Dubai, UAE i vršilac dužnosti pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija; Ana Ilić, viši savetnik predsednika Vlade ѕa kreativne industrije i turizam; Maja Bojović, specijalni savetnik u Kabinetu predsednika Vlade; Martin Kaf, savetnik u Kabinetu predsednika Vlade, Radomir Papović, projekt menadžer ”Paviljon Republike Srbije – EXPO 2020 Dubai”; Milenko Škarić i kompanija ”Sky-corporation”.

Svetska izložba „EXPO 2020 – Dubaiˮ, održaće se u periodu od 01. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine. Tema izložbe je Povezivanje umova, stvaranje budućnosti (Connecting Minds. Creating the Future)ˮ kojom organizator želi da obezbedi platformu preko koje će se promovisati kreativnost, inovacije i saradnja na globalnom nivou.

Odlukom Predsednika Republike Srbije izabrana je lokacija za izgradnju Nacionalnog paviljona u tematskom deluMobilnostˮ(Mobility), čiji je fokus na povezivanju ljudi, roba, ideja i lakšem pristupu tržištima, znanju i inovacijama.

Srbija ima jedinstvenu šansu da predstavi svoju dinamičnu transformaciju zasnovanu na najdragocenijim resursima – ljudima i idejama koje generišu najnovije i dolazeće tehnologije. Šansu da pomeri granice komunikacije korišćenjem najnovijih tehnologija holograma, proširene i virtuelne realnosti. Ovo je izuzetno važna prilika za Srbiju, za našu ekonomiju, turizam, našu kulturu, za sve naše građane, jer nema važnijeg svetskog događaja u ovoj godini. Srbija ima ekskluzivnu lokaciju za koju su nam organizatori već ponudili da ostane u Dubaiu narednih pet godina, a ne samo za vreme trajanja izložbe. Zato je naš cilj da se Srbija predstavi na najreprezentativniji način u inostranstvu“, istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

U skladu sa utvrđenim planom završetak gradnje paviljona očekuje se u februaru, dok se sadržaj i program intenzivno razrađuje sa timom nacionalne platforme Srbija stvara.

”Expo 2020 – Dubai” će biti prva Svetska izložba koje će se održati u regionu Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije /MEASA/. Učešće je potvrdilo 190 zemalja i regiona, a očekuje se više od 25 miliona posetilaca.