Формирано Координационо тело за реализацију наступа Србије на Светској изложби „EXPO 2020 – Dubai“

Категорије: ИновацијеОбјављено: 21.01.2021.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је конститутивном седницом Координационог тела за реализацију наступа Републике Србије на Светској изложби „EXPO 2020 – Dubai“, чији је задатак да координира рад органа државне управе и усаглашава и усмерава њихове активности на припреми и реализацији представљања Србије на овој Светској изложби.

За заменика председника овог тела раније је на седници Владе Србије именована Татјана Матић, министар трговине, туризма и телекомуникација, док су за чланове овог тела именовани: Синиша Мали, министар финансија; Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије; Јагода Лазаревић, генерални комесар Републике Србије за ЕXPO 2020 Dubai, UAE i вршилац дужности помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација; Ана Илић, виши саветник председника Владе ѕа креативне индустрије и туризам; Маја Бојовић, специјални саветник у Кабинету председника Владе; Мартин Каф, саветник у Кабинету председника Владе, Радомир Паповић, пројект менаџер ”Павиљон Републике Србије – EXPO 2020 Dubai”; Миленко Шкарић и компанија ”Sky-corporation”.

Светска изложба „EXPO 2020 – Dubaiˮ, одржаће се у периоду од 01. октобра 2021. године до 31. марта 2022. године. Тема изложбе је Повезивање умова, стварање будућности (Connecting Minds. Creating the Future)ˮ којом организатор жели да обезбеди платформу преко које ће се промовисати креативност, иновације и сарадња на глобалном нивоу.

Одлуком Председника Републике Србије изабрана је локација за изградњу Националног павиљона у тематском делуМобилностˮ(Mobility), чији је фокус на повезивању људи, роба, идеја и лакшем приступу тржиштима, знању и иновацијама.

Србија има јединствену шансу да представи своју динамичну трансформацију засновану на најдрагоценијим ресурсима – људима и идејама које генеришу најновије и долазеће технологије. Шансу да помери границе комуникације коришћењем најновијих технологија холограма, проширене и виртуелне реалности. Ово је изузетно важна прилика за Србију, за нашу економију, туризам, нашу културу, за све наше грађане, јер нема важнијег светског догађаја у овој години. Србија има ексклузивну локацију за коју су нам организатори већ понудили да остане у Дубаиу наредних пет година, а не само за време трајања изложбе. Зато је наш циљ да се Србија представи на најрепрезентативнији начин у иностранству“, истакла је председница Владе Ана Брнабић.

У складу са утврђеним планом завршетак градње павиљона очекује се у фебруару, док се садржај и програм интензивно разрађује са тимом националне платформе Србија ствара.

”Expo 2020 – Dubai” ће бити прва Светска изложба које ће се одржати у региону Блиског Истока, Африке и Јужне Азије /MEASA/. Учешће је потврдило 190 земаља и региона, а очекује се више од 25 милиона посетилаца.