У Дубаију потписан меморандум о разумевању и модернизацији између Србије и УАЕ

Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Меморандум од великог значаја за креативне индустрије и иновације

За време посете Дубаију, Председница Владе Србије Ана Брнабић је потписала Меморандум о разумевању и размени искустава о развоју и модернизацији владе, који представља важан искорак у блиским билатералним односима Србије и УАЕ. Циљ сарадње је, како је најављено, је размена знања, али и ко-креација пројеката. Кровни меморандум о разумевању односи се на девет области, међу којима су дигитална економија, вештачка интелигенција, еУправе, дигиталне економије, креативне индустрије и наука.

Србија међу светским иноваторима

Србија је захваљући успесима у креативним индустријама, науци и бројним иновацијама, већ постала тема бројних утицајних светских медија, и овај догађај је још један корак ка јачању већ постојеће одличне сарадње између две земље.

Меморандум је договорен са Кабинетом премијера УАЕ, а од 2018.године до сада УАЕ су овај вид сарадње развили са 11 држава (Шпанија, Грчка, Египат, Јордан, Костарика, Сенегал, Судан, Киргистан, Ирак, Узбекистан, Колумбија).„Договорили смо се да већ током следеће недеље имамо најконкретнији акциони план како ово не би остало мртво слово на папиру“, рекла је премијерка новинарима из Србије након потписивања меморандума.

Истакла је да је карактеристично за Србију и УАЕ што две земље деле исту визију будућности – шта су најважније ствари и приоритети у будућности. То је свакако дигитализација, улагање у образовање, истраживање, развој, науку, и све оно што може да утиче да смо ми друштво чији је развој заснован на иновацијама“, рекла је премијерка Брнабић након потписивања меморандума и одржаних састанака.

Изузетно успешно представљање Србије на Експо изложби у Дубаију

На највећем глобалном догађају у области технолошких и научних иновација,Expo2020Dubai, Србија је свету послала снажну поруку о потенцијалима модерне и иновативне Србије. Наступ наше земље на Светској изложби у Дубаију под модерним брендом Serbia Creates, био је усмерен на представљање позитивног имиџа модерне и иновативне Србије, на развој бизнис мреже, стварање пословних прилика за домаћу пословну заједницу и представљање инвестиционих потенцијала Србије.

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно тело задужено за међународну промоцију Србије кроз извозни потенцијал из области креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању. Кроз концепт Србија ствара истиче се важност креативних индустрија, науке и економије засноване на знању, пружа се подршка уметницима и ствараоцима да излазе на међународну сцену и афирмишу се највише савремене вредности – креативност, иновативност, аутентичност, знање и таленат.