Урош Петровић: Много је важно читање у детињству

Категорије: Предузетништво, УметностОбјављено: 22.10.2019.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Дружење са Урошем Петровићем биће одржано у четвртак, 24. октобра у 15 часова у Хали 2, Ниво Ц.

 

Наш награђивани писац за децу Урош Петровић гост је Сајма књига у Београду где је учествовао у програму „Поштована децо ја сам…“ у којем је разговарао са најмлађим поштоваоцима литературе.

 

Петровић је у изјави за Тањуг казао да је обавеза старијих да охрабрују децу да читају у ери свеприсутних екрана који нас окружују.

 

„На предавањима које сам држао у 15 земаља Европе увек истичем резулатете истраживања у Немачкој који показују да деца која читају имају већа достигнућа у животу. Технолошка ера и свепристност екрана различитих формата око нас у великој мери угрожавају идеју читања књига јер слика и сензација све више заокупљују пажњу нових генерација“, казао је Петровић и додао да писци за децу морају по сваку цену да се садржајем боре за пажњу малишана.

 

У својим књигама, каже, труди се да већ на првим страницама уведе децу у раскошни свет маште.

 

„Књижевност се променила у технолошкој ери. Писци за децу морају садржај књига да прилагоде новим околностима у којима технологија доминира. Наравно, много зависи и од родитеља и наставника у школском систему. Ко чита и ко је вешт са речима биће бољи адвокат, професор или учитељ…Много је важан тај први период у животу и читање у детињству“, казао је Петровић.

Родитељима је поручио да морају да знају да ниједна дечија соба не сме бити без књига.

„Лако је доћи са посла и дати детету таблет у руке. Старо добро, читање бајки деци пред спавање је сјајан увод у читалачке навике“, казао је Петровић.

Новим Лагуниним издањем „Страховита књига“ покушао је, како каже, да докаже да децу не треба склањати од страхова.

„Постоје данас неки гласови у светској књижевности који пропагирају избацивање неких делова бајки јер су страшни. То су глупости, јер страх не би ни постојао да нам није преко потребан да саградимо неки механизам за живот. Природа некада уме валајно да нас испрепада са громовима, великим таласима, ветром…Сви знамо да природа никада ништа не ради без смисла и то је доказ да су страхови потребни и природни у сваком детињству“, казао је Петровић.

 

(Тањуг)