Уметношћу до боље слике о Србији

Категорије: УметностОбјављено: 10.12.2018.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Уметношћу до боље слике о Србији

 

Одржан панел „Српска савремена уметност у свету“ у организацији платформе Србија ствара

 

,,Представљање српске савремене уметности у свету игра једну од водећих улога у стварању позитивне слике Србије’’, закључак је панела ,,Српска савремена уметност у свету’’ који је у галерији САНУ одржан 1. децембра у организацији платформе ,,Србија ствара’’ која заједно са Саветом за креативне индустрије афирмише представљање наше земље у свету кроз вредности савремене Србије – вредности креативности, иновативности и оригиналности.

 

На панелу су учествовали историчар уметности Јерко Денегри, директор галерије Рима Александар Милојевић, директорка галерије Bell Arte (Нови Сад) Весна Латиновић, Витомир Јевремовић (VR All Art), као и Вук Видор уметник.

 

Модераторка панела била је Александра Лазар, уметничка директорка галерије Дрина и чланица Савета за креативне индустрије.

 

Учесници су указали на различите моделе представљања наших уметника у иностранству, истакнут је значај нових технологија (ВР) на тржиште уметнинама, али и изазови са којима се суочавају уметници када излазе на тржиште уметничких дела. Панелисти су посебну пажњу обратили на повећање улоге државе у помоћи и финансијској подршци уметника, а публика је имала прилику да сазна и занимљиве податке о ценама изласка на сајмове уметнинама које се крећу између 15 и 100 хиљада долара.

 

Између осталог, отворена су питања цене уметности (да ли уметност има цену), положаја уметника, посебно визуелних уметника на српској савременој сцени и отварање могућности да би Србија могла да буде место где би се сајмови уметности одржавали. У току разговора путем видео линка публици се обратио и уметник Никола Божовић, који је пренео своје утиске директно из Кине са отварања Српског културног центра у Пекингу.

 

Још један од закључака панела јесте потенцијал и помоћ коју држава може да пружи уметницима како би могли да стварају без притиска тржишта и покривања великих финансијских трошкова представљања уметника на оваквим сајмовима.

 

Панел „Српска савремена уметност у свету“ још један је у низу догађаја који се одвија у оквиру платформе Србија ствара/Serbia Creates.