Почетак новог века Ложионице: уклоњене рекламе са куле у оквиру будућег центра креативних индустрија

Категорије: ИновацијеОбјављено: 27.10.2022.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија cтвара покренула је пројекат ревитализације Ложионице која ће постати први специјализовани креативно-иновативни мултифункционални центар у Србији, у чијем саставу ће своју нову намену наћи и водоторањ.

Тренутни изглед Ложионице, фото: Зоран Месаровић

Историја водоторња 

На месту данашњег водоторња су се, у ствари, смениле три грађевине. Прва је настала пре Првог светског рата, али је разорена током ратних операција. Према пројекту који је реализован од 1924. до 1926. године, на истом месту је изграђен нови водоторањ, јер је потреба одржавања железничког саобраћаја била у сталној експанзији. Ратне операције током Другог светског рата поново су оштетиле грађевину, па је одмах после окончања сукоба уследила обнова. Обновљена је стара грађевина, али је добила знатно другачији, савршенији облик, и он постоји на овом месту од 1945. године.

Торњеви за водоснабдевање били су саставни део саобраћајног апарата и његове инфраструктуре, па је водоторањ у Београду у близини београдске Железничке станице био један од многих у Србији. Некада су Железничкој станици Београд прилазиле парне локомотиве, а неопходан технолошки део био је торањ за воду, којом су парњаче допуњаване. Систем рада парних локомотива подразумевао је велике количине воде. Водоторањ је већ једном рушен током Другог светског рата, а постоје тврдње да га је пројектовао српски научник Милутин Миланковић.

Радови на обнови читавог комплекса Ложионице почињу ускоро, а како ће комплекс изгледати можете погледати на следећем линку.