„Теслин народ“ се квалификовао за Оскара

Категорије: ФилмОбјављено: 08.07.2019.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Сјајне вести стижу од Америчке филмске академије – документарни филм „Теслин народ“, снимљен у копродукцији „Оптимистик филма“ и Радио-телевизије Србије, квалификовао се за Оскара за дугометражни документарни филм 2019. године и тиме званично постао кандидат за Оскара.

 

Теслин народ представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

 

Редитељ и продуцент остварења Жељко Мирковић, у изјави за РТС, истиче да је Теслин народ заправо позив да се прича о нашем народу: „Да се прикаже из једног другог позитивнијег светла, да изађемо са нашом причом какву наш народ и заслужује и то је наишло на добар пријем, како публике која има српско порекло, тако и америчко. Заправо то је и симбол читавог једног будућег света у коме ће се човек мерити на основу својих достигнућа и вредности, а не на основу неких мањинских, расних или националних опредељења“.

 

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана њујоршке Академије наука, српске инжењере творце „Аполо“ програма, легендарне Осковце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чије је име уткано у историју.

 

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци – Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасли рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи 100 знаменитих Американаца, али и занимљивости попут оне да је чувена Dži-Aj-Džo играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

 

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сједињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

 

„Зашто Теслин народ? Теслин народ је симбол који се препознаје као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. Теслин народ је симбол који не тражи географско објашњење. Теслин народ се глобално препознаје као бренд који обавезује да се једино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникација, јер је Тесла име које сви признају“, истакао је, говорећи о остварењу, аутор Жељко Мирковић.

 

Подршку аутору и промоцији филма Теслин народ, пружио је и кабинет председнице Владе Ане Брнабић и њен Савет за креативне индустрије. Један од његових чланова Вукашин Стојков, суоснивач центра „СтартИТ“, такође је учествовао у филму и каже: „Промовисањем истакнутих појединаца пореклом из наше земље, где год да се они налазе, утичемо на креирање заједнице људи нашег порекла који заједно могу да постигну много више и на тај начин креирамо већи углед и више прилика за све нас.“

 

Из премијеркиног кабинета додају и да је важно да наше истакнуте грађане који живе у свету поново повежемо са матицом и да им дамо разлоге да се врате и овде наставе да се баве својим послом и негују своје стваралаштво. Са друге стране, важно је да наше грађане у Србији информишемо о снази и величини људи о чијим успесима се у нашој земљи недовољно зна.

 

„Сигурним Теслиним кораком, филм повезује животне приче и сећања наших врхунских интелектуалаца, професора, лекара, уметника и пословних људи којима је сада САД домовина. Емотивно и носталгично гради прекоокеански, мисионарски мост који повезује расуто српство, тамо и овде. Збраја нас и спаја, чувајући прошлост и најављујући могућности. Заслужује, зато, подршку свега што је наше национално“, навела је уредница РТС-а Ивана Маричић.

 

Глумац Џек Димић изразио је велико задовољство што је у филму играо лик Тесле.

 

„Теслин народ, редитеља Жељка Мирковића, прича је о људима који су стицајем различитих околности у последња два века напуштали отаџбину и остваривали се у САД. Њихова љубав према земљи коју су оставили је остала у њима и толико је јака да су је преносили и генерацијама које долазе за њима. Филм показује ту везу са отаџбином која је нераскидива и служи као пример и подстрек отаџбини да ту љубав узврати онима који је још увек воле… Тамо далеко“, истакао је Димић.

 

Теслин народ је имао премијерно приказивање у Београду, затим је приказиван у Њујорку, Лос Анђелесу, Питсбургу, Бостону, Мајамију, Пертсону у Њу Џерсију.

 

На јесен филм креће у даљу дистрибуцију и промоцију у Америци и биће приказан у Вашингтону, Чикагу. Филаделфији, Сан Франциску и другим градовима. Такође, постоји велико интересовање за филм у Канади, Аустралији, Великој Британији и Шведској.

 

Остварење Теслин народ уврштено је у архиве водећих светских институција: Конгресна библиотека у Вашингтону, библиотека Универзитета Харвард, библиотека Универзитета Јејл, Хиландарска научна библиотека на Универзитету у Охају, библиотека Универзитета Колумбија, библиотека Универзитета у Охају, библиотека „Елмер Холмес Бобст“ у Њујорку, библиотека „Хилман“ Универзитета у Питсбургу, библиотека Универзитета Дјукејн, библиотека Универзитета у Пенсилванији.

 

Овај дугометражни документарни филм рађен је у продукцији „Оптимистик филма“ и РТС-а, на иницијативу „Тесла Сциенце Фоундатион“ из Филаделфије, а филм су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић.

 

Редитељ и продуцент филма је Жељко Мирковић, а у улози Николе Тесле је Џек Димић. У филму се појављује преко 70 истакнутих Срба који су својим радом и дистигнућима обележили Сједињене Америчке Државе. Филм траје 83 минута.

 

Извор: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/film-i-tv/3577120/teslin-narod-se-kvalifikovao-za-oskara.html