Татина иновација која чува здравље деце и дечије игре

Категорије: ИновацијеОбјављено: 17.03.2021.0,5 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Највећи број играчака које деца у Србији купују направљена су од пластике, а у свету више од 90% играчака прави се од пластике која се не рециклира. Многе пластичне играчке нису ни безбедне, јер садрже токсичне материје које могу имати несагледиве последице на здравље деце. Поред тога, ове играчке након одређеног времена заврше на отпаду и доприносе укупном пластичном отпаду који загађује човекову средину.

 

Међутим, иновативно решење стиже из Србије. Разговарали смо са Давидом Стокићем, оснивачем фирме BizBaz, који је креирао Beez & Toys играчку како би решио неколико проблема:

 

– да се смањи употреба пластике,

 

– играчка има антибатеријска својства

 

– утиче на правилан развој деце кроз развој фине моторике

Biz Baz играчке су иновативне дечије играчке од пчелињег воска, без пластике и вештачких материјала и представљају врло креативан и другачији приступ игрању наших малишана. Како сте уопште и дошли на ту идеју и зашто сте се одлучили да је спроведете?

 

Искуство у изради играчака стекао сам током десетогодишњег рада у очевој фирми за производњу и продају опреме и играчки за бебе. Такође, отац сам троје деце, и током њиховог одрастања схватио сам колико је за сваког родитеља важно да производи за децу буду сигурни, практични, да играчке не служе само за играње, већ за правилан развој деце кроз игру.

 

Када сам добио друго дете, имали смо већ пуну собу играчака и били сигурни да ће их бити још више. Највећи број је био израђен од вештачких материјала, многе су већ биле поломљене и оштећене, са јако ограниченим могућностима рециклирања. Тек када човек све те пластичне играчке само једног детета стави на гомилу, а затим то помножи са милијардама деце (сви смо ми некада били деца), могуће је да схвати у којој мери оне загађују животну средину и да ће бити потребне деценије како бисмо отклонили штету која је већ направљена.

 

Тада сам одлучио да покушам да потпуно променим приступ када је у питању куповина играчака и да уместо куповине пуно играчака купујем мањи број, али да то буду играчке које ће бити environment fiendly, које нису направљене од материјала који могу на било који начин да нашкоде мом детету и да то буду играчке које помажу детету да се правилно развија.

 

С обзиром да је понуда таквих играчака јако ограничена, одлучио сам да покушам да их сам направим, а наведени критеријуми су постали основни параметри оцене успешности овог подухвата.

Рекли сте и пар пута да сте и случајно дошли до одлуке који материјал ћете користити. Зашто вас је восак толико привукао и колико је он заиста испао кориснији и бољи од оних које сте прво имали на уму?

 

Јесте случајно, али је испало савршено. Восак ме је привукао зато што сам у њему видео сва она својства која сам тражио. А то је природан материјал са јединственим својствима тактилног доживљаја, антибактеријски ефекат, антиинфламанторни ефекат и умирујући и пријатан мирис. Када сам схватио да се једноставно обликује попут глине, био сам сигуран да се од њега могу направити играчке које ће омогућити правилан развој моторичких способности детета.

Tолико пута сте и сами рекли и представили важну тему да је 90% играчака у свету начињено од пластике која не може да се рециклира и која може да сарџи токсичне хемикалије са несагледивим последицама за нашу децу. Колико онда заиста важан пример дају Beez & Toys играчке и да ли сте добили велике партнере или пратиоце у својој иновативности?

 

Ја верујем да је Beez & Toys део покрета који се ствара у свету и код нас, а који предстваља точак преокрета који иде ка циркуларној економији. Сматрам да су принципи циркуларне економије основ за решење огромних еколошких проблема са којим се суочавамо и да сада и мултинационалне корпорације и највећи загађивачи имају алат који могу да уграде у своје пословање и на тај начин смање негативан утицај на планету.

Biz Baz је као иновативни стартап покренуо дипломирани економиста и тата, пре готово пет година. Када сте кренули са причом да ли сте могли да замислите да ћете након тога добити и велику подршку, али и да ћете данас функционисати као једна иновативна микро компанија?

 

Ми и даље радимо као да смо на почетку. Ми верујемо да су наша деца најважнија на свету и да заслужују да живе у здравом и сигурном окружењу. Зато смо привржени природним материјалима, рециклажи и промоцији Циркуларне економије.

 

Не одустајемо од своје визије и мисије и надамо се да ће крајњи корисници препознати наше принципе на којима смо основали компанију и да ћемо бити у могућности да на тим принципима опстанемо.

Током свог рада, вашу идеју препознао је републички Фонд за иновациону делатност, чија вам је помоћ сигурно значила да добијете готов производ са свим сертификатима неопходним за извоз у ЕУ. Колико је важна оваква помоћ државе и сарадња са предузетницима и привредом?

 

Подршка Фонда за иновациону делатност била је кључна у  том тренутку развоја. Верујем да ми и без те подршке не би одустали, али свакако било би многоструко теже.

 

Оваква помоћ је од велике важности и заиста сам срећан што видим да су и ове године почели позиви за пријаву за стартапе, тако да желим да охрабрим све да се пријаве и да тестирају своју идеју и пријаве се на неки од програма који су доступни.

И за крај, како баш то ваше искуство и пословање могу и треба да буду пример новим младим, компанијама у настајању? Шта бисте то ви рекли младим, иновативних и креативним људима који су спремни да се упусте у неке нове, предузетничке воде?

 

Младим, иновативним и креативним људима могу да понудим своје искуство и начин рада, а они да сами одлуче шта ће да од тих искустава примене. Наш тим није имао до краја разрађен план, зато смо се прво пријавили на такмичење за Најбољу технолошку иновацију. Ту смо стекли много знања и искуства и консултанте који су нам били неопходни у даљем развоју.

 

Након тога смо били спремни за изазове у Фонду за иновациону делатност. Али тек након добијања средстава Фонда крећу велики изазови који се како се пословање шири умножавају. На крају ми стално преиспитујемо своје одлуке и тестирамо их, али имамо огромну веру у оно што радимо.