Stižu novi filmski projekti u Srbiju

Kategorije: FilmObjavljeno: 02.07.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

Poznat kao producent blokbaster hitova poput „Dan nezavisnosti“, „Patriota“ i „Godzila“ Devlin je u Srbiji prethodnih meseci producirao drugu sezonu popularne avanturističke fantazije „Predstraža” (Outpost) čija se premijera očekuje sredinom jula u Americi.

 

“Predstraža“ je prvi strani filmski projekat koji je kompletno proizveden u našoj zemlji i obuhvatao je snimanje, produkciju i post produkciju – montažu, obradu zvuka i slike i vizuelne efekte.

 

Preko 250 filmskih profesionalaca iz Srbije radilo je na produkciji ove serije.

 

Zadovoljan uslovima rada i filmskom ekipom, ali i izuzetnim filmskim podsticajima koje naša zemlja nudi, ovaj američki producent se vraća u Srbiju kako bi tokom leta snimio svoj dugometražni naučno-fantastični film The Deal.

 

„Vaša zemlja ima izvanredne filmske profesionalce i najbolje uslove za snimanje u ovom delu Evrope. Celokupni tim profesionalaca iz Srbije koji je radio na seriji „Predstraža“ angažovan je i na mom novom filmu. Takođe, podsticaji koje daje država funkcionišu besprekorno“ – rekao je Devlin. „Sem fantastičnih uslova za snimanje i znanja vaših ljudi, Srbija je sjajno mesto za rad, a nadam se da će svi koji će saznati za Srbiju preko ovakvih projekata početi uskoro u nju i da dolaze“ – naglasio je ovaj producent iz Holivuda prilikom sastanka sa timom za kreativne industrije i turizam pri Vladi Republike Srbije.

 

Svoj novi film Devlin će snimati uglavnom na lokacijama naše zemlje, a s obzirom na tematiku ovaj put je izabrao Novi Beograd i socijalističku arhitekturu i brutalizam (u skadu sa žanrom filma).

 

Vlada Republike Srbije uvela je izuzetno efikasan i uspešan program filmskih podsticaja i to je razlog sve većeg broja stranih produkcija koje dolaze u našu zemlju.

 

Budžet republike Srbije za film za 2019. godinu ukupno iznosi 2.005.040.000 dinara (skoro 17 miliona evra). Od toga je iz budžeta izdvojeno 1.105.040.000 dinara za Filmski centar Srbije za filmsko stvaralaštvo, a podsticaji za film iznose 900.000.000 dinara. Budžet za podsticaje postoji od 2016. godine, a ovaj program se odnosi na igrane filmove, TV serije, dokumentarne i animirane filmove, namenske filmove, reklame i vizuelne efekte. U njemu mogu učestvovati i domaće i strane produkcije kojima se vraća 25 posto uloženih sredstava u našoj zemlji.

 

Ovim podsticajima, ali i lokacijama koje nudi, Srbija je postala jedna od omiljenih destinacija stranih produkcija.

 

Više na: http://www.filminserbia.com/?lang=sr