Raspisan konkurs za polaznike Internacionalnog violinskog instituta Stefana Milenkovića

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 05.04.2023.0,2 min za čitanje
PODELI

Internacionalni violinski institut, koji je osnovao violinista i muzički pedagog Stefan Milenkovićuz podršku nacionalne platforme Srbija stvara, raspisuje konkurs za izbor ovogodišnjih polaznika ovog vrhunskog međunarodnog edukativnog programa, koji će biti održan u Beogradu, od 29. juna do 22. jula 2023. godine.

Prijave za sve zainteresovane do 01. maja

Prijave koje se sastoje od biografije i audio ili video snimka koji prikazuje violinsko izvođenje kandidata, potrebno je poslati najkasnije do 1. maja putem obrasca koji se nalazi na sledećem linku. Ovaj edukativni program pre svega je namenjen studentima međutim, u obzir će biti uzeti i talentovani učenici mlađi od 18 godina.

Put ka izvrsnosti u svetu muzike

Prethodna dva masterklasa Stefana Milenkovića održana su u Čačku 2021. godine i u Novom Sadu 2022. godine, okupivši 20 najtalentovanijih violinista iz sveta klasične muzike. Ove godine Institutu koji će prvi put imati 15 polaznika pridružuje se i Banka Inteza koja će biti pokrovitelj za kotizacije 10 najboljih srpskih studenata.

„Veoma mi je drago što je Institut po treći put organizovan u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija Stvaračiji sam kreativni ambasador , a prvi put i uz podršku Banke Inteza, jer je upravo ovaj vid podrške upućen mladim umetnicima od velikog značaja za njihov umetnički razvoj koji doprinosi popularizaciji klasične muzike u Srbiji. Cilj internacionalnog violinskog instituta je da svaki polaznik kroz posvećenost i disciplinu maksimalno razvije svoju umetničku slobodu kako bi njihove emocije, kreativnost i viziju bez prepreka preneli na publiku. Radujem se i vidimo se u Beogradu!”, izjavio je Stefan Milenković.

Studenti će biti u  prilici da svakodnevno rade sa profesorom Milenkovićem kroz individualne, grupne i teoretske časove. Pored usavršavanja muzičkog izraza i violinske tehnike, polaznici Instituta će svakodnevno imati i fizičke vežbe specijalno namenjene violinistima u svrsi sprečavanja povreda, povećanja mobilnosti i energije, kao i specifične vezžbe disanja, vođene relaksacije i meditacije koje imaju kao cilj minimizovanje treme pred nastup i izoštravanje koncentracije. Kroz sveobuhvatan i intenzivan kurikulum, internacionalni violinski institut ima za cilj da studentima pruži jasne smernice u izgradnji svog muzičkog umeća, ali i razvijanju drugih važnih veština potrebnih za postizanje uspeha u svetu muzike.

internacionalni violinski institut

Internacionalni violinski institut nastao je kao rezultat skoro 25 godina kombinovanog iskustva pedagoškog rada profesora Milenkovića na Džulijard školi u Njujorku, i Univerzitetu Ilinois u Šempejn-Urbani. Pored dubokog uranjanja u muzički i tehnički svet violine, veliki deo misije instituta je i popularizacija klasične muzike kroz kreativne pristupe nastupima, programiranju i interakciji sa publikom.

Viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam, Ana Ilić, koja predvodi tim platforme Srbija stvara, ističe da Internacionalni violinski institut dolazi kao prirodan nastavak dva veoma uspešna master klasa – u Čačku i Novom Sadu, kao i organizovanja  Mlade gudačke reprezentacije za nastup Srbije na Svetskoj izložbi EKSPO Dubai.

„Izuzetno mi je drago da i ovog puta pružamo podršku našem kreativnom ambasadoru Stefanu Milenkoviću u ovom sjajnom projektu koji pre svega pruža značajnu priliku za razvoj talenata iz Srbije i inostranstva kroz pripremu vrsnih violinista za ozbiljnu karijeru u muzici.Posebno me raduje činjenica da se u ovako važne kulturne i edukativne projekte za našu zemlju uključuje i privatni sektor i nadam se da ćemo takvih primera u narednim godinama imati sve više. Sigurna sam da će ovaj projekat  biti od velike koristi za pozicioniranja Srbije kao male gudačke velesile“ – izjavila je Ana Ilić.

Više detalja o programu, propozicijama i uslovima pohađanja Internacionalnog violinskog instituta, zaintersovani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici Stefana Milenkovića.