Расписан конкурс за полазнике Интернационалног виолинског института Стефана Миленковића

Категорије: МузикаОбјављено: 05.04.2023.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Интернационални виолински институт, који је основао виолиниста и музички педагог Стефан Миленковић уз подршку националне платформе Србија ствара, расписује конкурс за избор овогодишњих полазника овог врхунског међународног едукативног програма, који ће бити одржан у Београду, од 29. јуна до 22. јула 2023. године.

Пријаве за све заинтересоване до 01. маја

Пријаве које се састоје од биографије и аудио или видео снимка који приказује виолинско извођење кандидата, потребно је послати најкасније до 1. маја путем обрасца који се налази на следећем линку. Овај едукативни програм пре свега је намењен студентима међутим, у обзир ће бити узети и талентовани ученици млађи од 18 година.

Пут ка изврсности у свету музике

Претходна два мастеркласа Стефана Миленковића одржана су у Чачку 2021. године и у Новом Саду 2022. године, окупивши 20 најталентованијих виолиниста из света класичне музике. Ове године Институту који ће први пут имати 15 полазника придружује се и Банка Интеза која ће бити покровитељ за котизације 10 најбољих српских студената.

„Веома ми је драго што је Институт по трећи пут организован у сарадњи са националном платформом Србија Стварачији сам креативни амбасадор , а први пут и уз подршку Банке Интеза, јер је управо овај вид подршке упућен младим уметницима од великог значаја за њихов уметнички развој који доприноси популаризацији класичне музике у Србији. Циљ интернационалног виолинског института је да сваки полазник кроз посвећеност и дисциплину максимално развије своју уметничку слободу како би њихове емоције, креативност и визију без препрека пренели на публику. Радујем се и видимо се у Београду!”, изјавио је Стефан Миленковић.

Студенти ће бити у  прилици да свакодневно раде са професором Миленковићем кроз индивидуалне, групне и теоретске часове. Поред усавршавања музичког израза и виолинске технике, полазници Института ће свакодневно имати и физичке вежбе специјално намењене виолинистима у сврси спречавања повреда, повећања мобилности и енергије, као и специфичне везжбе дисања, вођене релаксације и медитације које имају као циљ минимизовање треме пред наступ и изоштравање концентрације. Кроз свеобухватан и интензиван курикулум, интернационални виолински институт има за циљ да студентима пружи јасне смернице у изградњи свог музичког умећа, али и развијању других важних вештина потребних за постизање успеха у свету музике.

internacionalni violinski institut

Интернационални виолински институт настао је као резултат скоро 25 година комбинованог искуства педагошког рада професора Миленковића на Џулијард школи у Њујорку, и Универзитету Илиноис у Шемпејн-Урбани. Поред дубоког урањања у музички и технички свет виолине, велики део мисије института је и популаризација класичне музике кроз креативне приступе наступима, програмирању и интеракцији са публиком.

Виша саветница председнице Владе Републике Србије за креативне индустрије и туризам, Ана Илић, која предводи тим платформе Србија ствара, истиче да Интернационални виолински институт долази као природан наставак два веома успешна мастер класа – у Чачку и Новом Саду, као и организовања  Младе гудачке репрезентације за наступ Србије на Светској изложби ЕКСПО Дубаи.

„Изузетно ми је драго да и овог пута пружамо подршку нашем креативном амбасадору Стефану Миленковићу у овом сјајном пројекту који пре свега пружа значајну прилику за развој талената из Србије и иностранства кроз припрему врсних виолиниста за озбиљну каријеру у музици. Посебно ме радује чињеница да се у овако важне културне и едукативне пројекте за нашу земљу укључује и приватни сектор и надам се да ћемо таквих примера у наредним годинама имати све више. Сигурна сам да ће овај пројекат  бити од велике користи за позиционирања Србије као мале гудачке велесиле“ – изјавила је Aна Илић.

Више детаља о програму, пропозицијама и условима похађања Интернационалног виолинског института, заинтерсовани могу пронаћи на званичној интернет страници Стефана Миленковића.