Srpski muzičari oduševili publiku na Eurosoniku u Holandiji

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 31.01.2024.0,4 min za čitanje
PODELI

Do sada najzapaženiji nastup udružene srpske muzičke scene na prestižnom evropskom festivalu – učešće rekordnog broja muzičara, muzičkih profesionalaca iz Srbije i platforme Srbija stvara muziku/Serbia Creates Music.

Muzičari Lenhard Tapes, Iva Lorens i sastav Skier & Yeti predstavili su Srbiju u okviru do sada najvećeg nastupa naše muzičke industrije na prestižnom evropskom festivalu Eurosonic Nordeslag, koje su sada već tradicionalno podržali nacionalna platforma Srbija stvara i Radio Beograd. Pored toga, na ovogodišnjem holandskom festivalu predstavio se i najveći broj muzičkih profesionalaca iz Srbije do sada.

Nastup naših umetnika pratio je veliki broj evropskih i svetskih muzičkih profesionalaca, predstavnika festivala i medija koji su dali veoma pozitivne recenzije. Centralni Euronews nastup Ive Lorens uvrstio je među najzapažnije na ovogodišnjem Eurosoniku:

“Srpska kantautorka bazira svoju muziku na zvuku 80-tih dok se samouvereno šepuri pozornicom. Njen snažan glas i uglađena pop produkcija dokazuju da je Srbija i dalje uzbudljivo vrelo muzičkog talenta“.

„Srpska muzičarka Iva Lorens pred okupljenim čelnicima muzičke industrije izvela je na svom maternjem jeziku, pesme ‘Udarci’ i ‘Hej (Nisi Više Isti)’ – ura za Šazam! – koje imaju dah elektropopa i koji prodire kroz jezičku barijeru. Jedna od pesama koju Šazam ne može da identifikuje zvuči kao usporena pesma „Sweet Child Of Mined“ i pravi je kec iz rukava“, navodi prestižni britanski mediji Hot Press.

“Skier & Yeti – Daleko najapsurdniji nastup na Eurosoniku, jer ko koristi svoje skije kao bas i električnu gitaru? Ne događa se često ni da pravi Jeti sedne za bubanj. Skijaš i Jeti: zakleti neprijatelji, moglo bi se reći. Ipak, muzička simbioza je vredna divljenja. Prekrasan nastup koji se neće brzo zaboraviti”, navodi portal Make a Fuzz, dok za nastup Lenhard Tapes-a ističu:

“Naoružan vokmenima, kasetama i opremom za efekte, počinje da se kreće između plemenskih, tradicionalnih zvukova i belog šuma. On se predano baca na svoju opremu, kao da je u sopstvenoj fabrici muzičkih mašina, kada se odjednom začuje glas pevačice Svetlane Spajić, koja, zaneseno izvodi tradicionalne pesme, zajedno čineći sve fascinantniju predstavu.”

Foto: Aleksa Savulov

Predstavnici platforme Srbija stvara muziku predstavili su srpsku muzičku industriju i njene potencijale za razvoj učešćem na panelu “ Western Balkans: from a concrete utopia towards concrete opportunities ”, zajedno sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije, takođe učešćem u okviru networking segmenta ali i kao jedan od domaćina na događaju na kojem su se predstavile sve države Centralne i Istočne Evrope.

U profesionalnom segmentu, u okviru ESNS Exchange programa koji je trenutno najveći evropski projekat za podršku mladim i tek nadolazećim muzičkim zvezdama, ove godine se EGZIT festivalu pridružio i Arsenal fest, dok su od profesionalaca iz industrije na festivalu prisustvovali i Lovefest, Kontakt Showcase, Kontra Rights, Radio Beograd, Euronews.

Eurosonic Nordeslag je muzička platforma koja se u formi festivala i konferencije održava svakog januara u holandskom gradu Groningenu, okupljajući više od 4.000 profesionalaca iz festivalske industrije kojima predstavlja evropske bendove i izvođače koji su u prethodnoj godini ostavili trag u muzičkoj industriji. Nacionalna platforma Srbija stvara prethodnih je godina podržala i nastupe Konstrakte, kao i bendova Maika i Buč Kesidi na festivalu Eurosonic.

 

Naslovna fotografija: Ben Houdijk Photography