Српски музичари одушевили публику на Еуросонику у Холандији

Категорије: МузикаОбјављено: 31.01.2024.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

До сада најзапаженији наступ удружене српске музичке сцене на престижном европском фестивалу – учешће рекордног броја музичара, музичких професионалаца из Србије и платформе Србија ствара музику/Serbia Creates Music.

Музичари Lenhard Tapes, Ива Лоренс и састав Skier & Yeti представили су Србију у оквиру до сада највећег наступа наше музичке индустрије на престижном европском фестивалу Eurosonic Nordeslag, које су сада већ традиционално подржали национална платформа Србија ствара и Радио Београд. Поред тога, на овогодишњем холандском фестивалу представио се и највећи број музичких професионалаца из Србије до сада.

Наступ наших уметника пратио је велики број европских и светских музичких професионалаца, представника фестивала и медија који су дали веома позитивне рецензије. Централни Euronews наступ Иве Лоренс уврстио је међу најзапажније на овогодишњем Еуросонику:

“Српска кантауторка базира своју музику на звуку 80-тих док се самоуверено шепури позорницом. Њен снажан глас и углађена поп продукција доказују да је Србија и даље узбудљиво врело музичког талента“.

„Српска музичарка Ива Лоренс пред окупљеним челницима музичке индустрије извела је на свом матерњем језику, песме ‘Ударци’ и ‘Хеј (Ниси Више Исти)’ – ура за Шазам! – које имају дах електропопа и који продире кроз језичку баријеру. Једна од песама коју Шазам не може да идентификује звучи као успорена песма „Sweet Child Of Mined“ и прави је кец из рукава“, наводи престижни британски медији Hot Press.

“Скиер & Yети – Далеко најапсурднији наступ на Еуросонику, јер ко користи своје скије као бас и електричну гитару? Не догађа се често ни да прави Јети седне за бубањ. Скијаш и Јети: заклети непријатељи, могло би се рећи. Ипак, музичка симбиоза је вредна дивљења. Прекрасан наступ који се неће брзо заборавити”, наводи портал Маke а Fuzz, док за наступ Lenhard Tapes-а истичу:

“Наоружан вокменима, касетама и опремом за ефекте, почиње да се креће између племенских, традиционалних звукова и белог шума. Он се предано баца на своју опрему, као да је у сопственој фабрици музичких машина, када се одједном зачује глас певачице Светлане Спајић, која, занесено изводи традиционалне песме, заједно чинећи све фасцинантнију представу.”

Фото: Алекса Савулов

Представници платформе Србија ствара музику представили су српску музичку индустрију и њене потенцијале за развој учешћем на панелу “ Western Balkans: from a concrete utopia towards concrete opportunities ”, заједно са колегама из Словеније, Хрватске и Македоније, такође учешћем у оквиру networking сегмента али и као један од домаћина на догађају на којем су се представиле све државе Централне и Источне Европе.

У професионалном сегменту, у оквиру ESNS Exchange програма који је тренутно највећи европски пројекат за подршку младим и тек надолазећим музичким звездама, ове године се ЕГЗИТ фестивалу придружио и Арсенал фест, док су од професионалаца из индустрије на фестивалу присуствовали и Lovefest, Kontakt Showcase, Kontra Rights, Радио Београд, Euronews.

Eurosonic Nordeslag је музичка платформа која се у форми фестивала и конференције одржава сваког јануара у холандском граду Гронингену, окупљајући више од 4.000 професионалаца из фестивалске индустрије којима представља европске бендове и извођаче који су у претходној години оставили траг у музичкој индустрији. Национална платформа Србија ствара претходних је година подржала и наступе Констракте, као и бендова Маика и Буч Кесиди на фестивалу Eurosonic.

 

Насловна фотографија: Ben Houdijk Photography