Српски ИТ сектор међу „ТОП 3“ у свету

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 04.07.2020.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Стартап тржиште у Србији процењено је на 502 милиона долара, у стартапове који су у раној фази развоја инвестирано је 50 милиона долара, а земља је на петом месту у свету у области блокчејн програмирања, док наша земља све боље резултате остварује и у гејминг индустрији. Због свега тога српски ИТ сектор у извештају Светског инвестиционог форума бизнис анђела (WBAF) сврстан је међу „топ 3“ у свету.

 

Тај извештај представљен је на глобалној онлајн конференцији WBAF-а, а у њему је, такође, наведено да ИТ сектор у Србији бележи раст од 26,2 одсто годишње, док укупан извоз износи 1,1 милијарду евра на годишњем нивоу.

 

У извештају се наводи и да је наша држава уложила око 100 милиона евра у иновације, док су Фонд за иновациону делатност и Фонд за науку у току пандемије корона вируса имале низ позива за подршку истраживачима и иноваторима који имају решења за COVID 19.

 

Оцењено је и да је процес дигитализације веома присутан у Србији и уједно препознат као „алат“ неопходан за даље унапређење и иновирање пословања.

 

По свему судећи, Србија се налази на добром путу када је иновирање пословања у питању. Пандемија није значајно успорила развој и међународну сарадњу Србије, јер су уложени велики напори да се одржи континуитет у привредном развоју„, наведено је у извештају, а саопштено из представништва WBAF-а у Србији.

 

Похваљено је и увођење у школски програм предмета као што је програмирање, уз објашњење да тај потез ствара генерацију људи који ће лакше моћи да се спреме за послове будућности. На конференцији су представљени и резултати добијени истраживањима привредника различитих индустријских грана из 81 једне земље света.

 

WBAF, придружени члан Самита Г20 (ГФПИ) упутио је, на основу истраживања, и препоруке доносиоцима одлука на хитне потребе стартапова. Истакнуто је и да сваки извештај који је педстављен – од Светске банке, ММФ-а, ОЕЦД-а, ВЕФ-а и НАСДАК-а – предвиђа далекосежне негативне ефекте због кризе изазване вирусом корона.

 

Подсетили су да последњи ММФ-ов глобални извештај о финансијској стабилности предвиђа високу нестабилност тржишта, пад цена ризичне активе, преокрет портфеља и погоршање ликвидности тржишта, док Светска банка предвиђа пад глобалног ГДП-а за 5,2 одсто ове године, а извештај ОЕЦД-а указује на масовно отпуштање радника.

 

Кључни показатељи WBAF-овог истраживања су да ће 52,22 одсто добијених средстава од стране инвеститора трајати наредних три до шест месеци без иједног додатног прихода, а 41,1 одсто испитаника изјавило је да је потреба за њиховом робом и услугама опала више од 50 одсто. Затим, 63,1 одсто стартапова планира да промени бизнис модел у пост-пандемијском периоду, док 36,1 одсто планира да промени бизнис модел током овог пословног циклуса.

 

Да ће утицај пандемије на пословање трајати најмање шест месеци до годину дана верује 46,5 одсто испитаника, док 11,3 одсто верује да ће трајати дуже од две године.

 

У истраживању WBAF-а 39,90 одсто испитаника изјавило је да имају пад у валуацији својих бизниса, али је 21,67 одсто указало на повећање. Према речима председника WBAF-а, Бајбарса Алтунтаса, паметни предузетници биће победници у пост ковид периоду, а то значи да ће предузетници који брзо буду реаговали на промене потреба и понашање потрошача имати више успеха.

 

Кључна је, истиче он, промена бизнис модела, како за мале, тако и за велике привреднике и наглашава да би дигитална трансформација требала да донесе позитивне резултате.

 

Примећено је и да је традиционали новац на „добром путу“ да постане паметан новац након COVID 19.

 

WBAF је међународна организација чији су чланови неке од најбољих светских компанија, берзе, привредне коморе, технопаркови, канцеларије за трансфер технологије, агенције за МСП, иновацијски центри, банке, агенције за регионални развој, центри за инкубацију, убрзавајући центри, платформе за финансирање масе и мреже „пословних анђела“, а сваки од њих има кључну улогу у обликовању будућности своје индустрије, као и будућности одговарајућег тржишта улагања.