Српски бенд МАиКА на престижном Eurosonic фестивалу у Холандији

Категорије: УметностОбјављено: 28.01.2019.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Српски бенд МАиКА на престижном Eurosonic фестивалу у Холандији

 

Нови феномен на европској сцени који долази из Србије – бенд МАиКА наступио је на главној сцени највећег европског фестивала Еуросоник уз подршку платформе Србија ствара. Наступ који ће остати упамћен је и онај на 10.000 метара који је бенд имао пред путницима Ер Србије на лету од Београда до Амстердама. Фантастичан догађај био је изненађење за све путнике у авиону.

 

О наступу на 10.000 метара…

 

Први и једини представник Србије на Еуросонику, имао је и врло интересантан наступ у ваздуху.

 

Погледајте део атмосфере са лета:

Мешавином српске музике и савремених жанрова, неконвенционалном комбинацијом топлих балканских ритмова, хит мелодија и жестоке енергије, МАиКА се наметнула светској публици и одушевљава је где год да се појави. Запажени су њихови наступи на турнеји са Gogol Bordello-om, као и на фестивалу Boomtown Fair у Великој Британији. Деби албум, под називом Balkannibalism објавили су у априлу прошле године. МАиКА бенд чине Ида Престер, Силвија Станишић, Лука Лопичић, Растко Узуновић, Никола Вукотић и Петар Стојановић.

 

МАиКА је креативни амбасадор Србије у правом смислу те речи и на овом значајном фестивалу бенд је представио Србију као земљу квалитетне, модерне музике и богате културе.

 

Air Srbija и платформа Србија Ствара су подржали наступ бенда са идејом што веће подршке од стране државе успешним наступима на светски познатим манифестацијама.

 

Србија ствара је нова платфрома која представља све најбоље што Србија има да понуди, стављајући фокус на креативност и иновативност који подстичу културно, уметничко, туристичко и трговинско повезивање. Платформа је настала на иницијативу председнице Владе РС Ане Брнабић, која је препознала потенцијал креативних делатности у нашој земљи. Поред дигитализације и реформе образовања, премијерка Брнабић је међу своје главне приоритете ставила и креативне индустрије. Да би их подржала на најбољи начин, основала је Савет за креативне индустрије који чине најугледнији појединци и организације из ове области. Савет је осмислио концепт Србија ствара, а тим при кабинету премијерке, уз подршку Савета, организује бројне догађаје, активности, радионице, округле столове и промотивне иницијативе у оквиру ове нове платформе.

 

Фестивал Еуросоник је највећа европска музичка платформа и заслужна је за успон у каријери многих извођача међу којима су Franc Ferdinand, Dua Lipa, The XX, Years & Years, Rudimental и многи други. Фестивал је познат и по европској награди коју је неколико пута добио и фестивал Exit.

 

MAiKA live @ ESNS – Eurosonic Noorderslag – Showcase Festival Groningen 2019