Српска уметница награђена међу 2000 такмичара: Ово је подстицај за сву децу будуће уметнике

Категорије: УметностОбјављено: 08.11.2020.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Сликарка Ана Ђаповић освојила је другу награду на интернационалном уметничком конкурсу у Индији који организују Светски универзитет дизајна и Школа визуелних уметности.

 

Од пристиглих 2.000 пријава из целог света, интернационални жири доделио је српској уметници награду за сликарство за рад „Удах„, настао 2019. године. Слика је рађена у техници енкаустички зграфито и инспирисана је темом рађања и првог удаха.

Какав је осећај бити изабрана за добитницу међу више од 2.000 пристиглих пријава?

 

Сјајан. Осећам се поносно и испуњено, јер је награда потврдила поверење свих оних који су веровали у мене и подржавали ме. Оправдала сам поверење моје породице, првих учитеља, професора који су ми предавали и свих оних који цене и прате мој рад.

Слику си радила у техници енкаустички зграфито и инспирисана је темом рађања и првог удаха. Одакле је стигла инспирација за такво дело?

 

Инспирација је живот-рађање живота. Слика је настала током моје трудноће и инспирисана је првим ваздухом које живо биће удахне. Живот је највеће чудо и највећи феномен. Мој син Алекса је највећа награда за супруга Владана и мене.

 

На овом конкурсу/фестивалу си представљала себе, али и своју државу. Србија је самим тим била једна од одабраних земаља која носи награду из Индије. Претходно си излагала у бројним земљама и на четири континента. Колико ти значи ова награда и што си на најбољи начин представљала стваралаштво Србије?

 

Значи ми много. Заиста је велика част заступати своју земљу за сваког човека из било које земље. Србија је земља где су рођени моји преци, моји родитељи, овде сам упознала моје пријатеље, супруга и сваки наредни уцпех желим да поделим са грађанима своје земље.

Један си од оснивача Центра за едукацију и развој уметности – Артистикум. Какви су планови за развој и колико се ради са новим младим креативцима и уметницима?

 

Планови су да што више људи сазна за наш рад. Највећи циљ којем тежимо тренутно јесте да отворимо центар на још једној локацији у Београду. На тај начин бисмо били доступнији већем броју талентованих младих уметника. Потребна је сарадња измедју наставника, родитеља и вртића. Сви смо партнери да наша деца буду успешна. Ова награда је подстицај за сву децу која желе да се окушају у уметничком свету.

 

Такође, ускоро покрећемо иницијативу „Ветар у леђа талентима“ о којој ћете надам се ускоро више чути. У питању су бесплатне чланарине у нашем центру које планирамо да делимо најталентованијим основцима по одабиру њихових наставника. Желимо да на тај начин подржимо и развијамо њихов таленат из области ликовне уметности и верујемо да ћемо у томе успети.