Србија ствара у Културном центру Србије у Паризу

Категорије: УметностОбјављено: 17.06.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У циљу јачања културне дипломатије и културног статуса земље у иностранству кроз платформу Србија ствара, биће организован још један међународни догађај са циљем представљања Србије као земље иновативних, креативних и образованих људи.

 

У среду, 19. јуна у 19 часова у Културном центру Србије у Паризу биће организован пријем нове, националне платформе која је настала на предлог Савета за креативне индустрије.

 

У Културном центру тренутно се налази поставка изложбе „Сава Шумановић и тајна под куполом“ Галерије Матице српске отворене у мају ове године поводом обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Француске.

 

Као велики уметнички центар Париз је својевремено био главно одредиште и уметника из Србије, углавном представника ликовних уметности, а који и данас својим радом боје културни живот ове велике европске престонице. Подаци кажу да је у Француској било укупно регистровно око 8.000 уметника са подручја бивше Југославије.

 

Са друге стране Србија је, данас, препозната као узбудљива, креативна дестинација уметничких експеримената и иновација са дугогодишњом уметничком традицијом. Наша земља је дестинација на којој стварају и уметници из света, они сарађују са нашим уметницима коју су препознати од међународне културне јавности и стручњака из различитих области, и то не само из сфере уметности, већ и других области стваралаштва.

 

Културни центар Србије основан је 26. маја 1973. године у Паризу. Прве просторије налазиле су се у близини Јелисејских поља, у улици Колизе (rue Colisée). КИЦ је имао задатак да страну јавност упознаје са политичким, културним, научним и осталим садржајима, као и нашом баштином и актуелним стваралачким достигнућима, у циљу афирмације и угледа СФРЈ у свету. КИЦ је 1978. године пресељен у нови уметнички центар француске престонице, кварт Бобур (quartier de Beaubourg). Идеално смештен у средишту пешачке зоне у улици Сан Мартин (rue Saint Martin). Културни центар Србије се налази преко пута једног од највећих светских музеја савремене уметности Жорж Помпиду (Centre Georges Pompidou).

 

Изложбом Сава Шумановић и тајна под куполом француској публици се представља као део опуса Саве Шумановића, који се односи на осликавање једног од стубаца у познатом париском ресторану „La Coupole” на Монпарнасу 1927. године.

 

Платформa Србија ствара обухвата системске мере за развој сектора креативних индустрија и иновација, као и јачање културне дипломатије и позиционирање Србије као земље креативних, иновативних и аутентичних људи и идеја.

 

Платформа ће у оквиру свог делокруга рада и иницијативама у будућности покушати да унапреди развој центра.

 

У Културном центру Србије у Паризу биће најављено и отварање прве Креативне амбасаде у Лондону, као и реконструкција биоскопа у резиденцији амбасадора Србије.

 

Резиденција амбасадора Србије је уједно и културно наслеђе града Париза, који стотине грађана обилазе сваког септембра у време манифестације Данa европске баштине. У њој се налази стара биоскопска сала у којој су се некада приказивали филмови. Ова сала ће бити обновљена са циљем да се направи савремен и креативни простор и на тај начин Србија ће у престоници Француске имати још један простор за културу, уметност, креативне индустрије и промоцију креативности и иновација. Париз и Лондон биће додатне мреже креативних идеја из Србије, који неће промовисати само наше уметнике и иноваторе већ ће нарочито подржавати сарадњу и размену знања и идеја са људима свих националности који ту живе или то место посете.