Србија ствара на „Светском форуму за демократију и мир“ у Берлину

Категорије: ДипломатијаОбјављено: 24.02.2023.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Саветници платформе Србија ствара Мартин Каф и Ивана Зечевић, учествовали су на конференцији „Светски форум за демократију и мир“ организованој од стране Института за културну дипломатију у Берлину од 15. до 18. фебруара. Домаћин форума био је ICD House of Arts of Culture и одиграо се на неколико важних политичких, историјских и културних локација широм Берлина. Овогодишњи форум био је усмерен на потенцијал уметности да промовише демократију и мир, а присуствовали су му водећи политичари, високи дипломати, бивши председници и премијери, као и познати уметници и новинари.

Потпредседник Европског парламента Педро Силва Переира, председник Глобалног савета за толеранцију и мир УАЕ Ахмед бин Мохамед Ал Јарњан, председница Малте (2014-2019) Марие-Лоуисе Цолеиро, заменик министра за миграције и азил Грчке Софија Воултепси, председник Републике Северне Македоније (2009-2019) Гјорге Иванов, председник Туниса (2011-2014) Монцеф и премијер Француске (2007-2012) Франсоа Фијон били су неки од присутних панелиста.

Конференција „Светски форум за демократију и мир“ фокусира се на све веће претње демократије широм света, као и на начин заштите и подршке жртвама кршења људских права. Светски форум истражује потенцијал уметности да обезбеди неутралну платформу за промоцију демократије и изградњу мира и омогућава људима да изграде дипломатске, културне и економске мостове ка просперитетним мирољубивим односима.

Панел на коме се платформа Србија ствара представила и на коме су говорили Мартин Каф и Ивана Зечевић, био је насловљен „Како земље користе филмску индистрију као инструмент културне дипломатије: студија случаја – Србија и том приликом представили су начине на које је Србија прихватила домаћу и међународну филмску продукцију које јачају меку моћ (soft power). Међу учесницима панела били су и српски филмски ствараоци који су присуствовали Берлинском филмском фестивалу и Берлинском европском филмском тржишту.

Додатно, Мартин Каф, саветник председнице Владе Републике Србије за креативне индустрије и туризам, и некадашњи директор Међународног удружења филмских комесара као и филмиских комисија у Кејптауну у Јужној Африци и Колораду у Сједињеним Америчким Државама, отворио је специјалну сесију о директној вези између Холивуда и културне дипломатије, са фокусом на директне утицаје Холивуда на национални имиџ.

Након трибине уследила је пројекција вишеструко награђеног српског филма „Меци изнад Марсеја” редитеља Гордана Матића, који прати судски процес терористима Звонимиру Поспишилу, Мију Краљу и Ивану Рајићу, који су били саучесници атентатора Владе Георгијева Черноземског, а који је убио краља Александра од Југославије и министра спољних послова Француске Луја Бартуа, 9. октобра 1934. године у Марсеју, у Француској.