Srbija stvara muziku postala punopravni član European Music Exporters Exchange (EMEE)

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 16.10.2023.0,1 min za čitanje
PODELI

Platforma je prepoznata kao relevantan partner u Srbiji, čija je misija podrška mladim muzičarima i promocija naših muzičkih talenata u svetu

Srbija stvara muziku, kao deo nacionalne platforme Srbija stvara Vlade Republike Srbije, jednoglasnom odlukom svih članova European Music Exporters Exchange (EMEE)  – postala je punopravni član u ovom prestižnom Udruženju evropskih kancelarija za izvoz i promociju muzike.

Krovna i neprofitna platforma EMEE u svom sastavu brojni čak 32 nacionalne i regionalne kancelarije za izvoz muzike iz 27 zemalja Evrope, koje u okviru ove razvijene mreže međusobno razmenjuju pomoć u vidu finansiranja, izgradnje kapaciteta muzičke industrije i obuke, poslovne savete, ali pre svega međunarodno umrežavanje i realizaciju programa poslovne podrške. Ulaskom u ovakvu mrežu partnera, platforma Srbija stvara muziku na najefikasniji način može da predstavi i promoviše srpsku muzičku scenu na međunarodnom planu i da istovremeno promoviše Srbiju, u svetlu moderne i kreativne zemlje.

„Međunarodni protok muzike igra ključnu ulogu u očuvanju kulturne raznovrsnosti širom sveta. Pored toga, kretanje i protok muzike (uključujući njene kreatore, izvođače i publiku) preko granica, stvara niz značajnih izvora prihoda za nacionalne muzičke industrije, odnosno izvoz muzike. U ovom kontekstu, radujemo se što se platforma Srbija stvara pridružila mreži naših članica jer stičemo važnog partnera u ovoj zemlji, sa kojim možemo zajedno raditi na podršci ovom procesu u ovom delu Evrope“, ističe Tamara Kamińska, generalna sekretarka EMEE.

Članstvo platforme Srbija stvara muziku u EMEE logičan je rezultat brojnih značajnih uspeha koje je, u veoma kratkom roku, platforma ostvarila  na međunarodnom planu.  Pre svega u promociji srpske muzičke scene čime su omogućeni i realizovani brojni nastupi naših umetnika u okviru različitih festivalskih formata. Istovremeno, platforma je od strane međunarodnih organizacija prepoznata kao relevantan partner u Srbiji, čija je misija podrška mladim muzičarima i promocija naših muzičkih talenata u svetu.

Kao veoma uspešan projekat izdvaja se realizacija prvog nacionalnog muzičkog konkursa SERBIA CREATES:The Spotlight u okviru kojeg su najbolje rangirani mladi muzičari u poslednja tri meseca već realizovali više od 35 nastupa, na 15 najpoznatijih domaćih i regionalnih muzičkih festivala. Budući da je konkurs realizovan u saradnji sa najvežnijim akterima celokupne muzičke scene,  jasna je namera platforme da pruži sistemsku i efikasnu podršku mladim talentima Srbije.

„Muzička scena Srbije, nije tajna, ima ogroman potencijal i dosadašnji uspesi domaćih muzičara su pre svega bili dokaz njihovog kvaliteta. Platforma Srbija stvara muziku sada nastoji da svojim aktivnostima sistemski podrži domaću muzičku scenu i da je podstakne da raste, razvija se i ostvari međunarodni uspeh. Članstvo u EMEE samo je još jedan stepenik ka tom cilju i otvoriće brojne prilike za globalne saradnje, nova znanja i iskustva, kao i nove šanse za naše talentovane muzičare, što će na kraju rezultirati pozitivnim uticajem na celokupnu ekonomiju i kulturu naše zemlje“, ističe Zorica Tepić, savetnica za muzičku industrije platforme Srbija stvara muziku.