Србија ствара музику постала пуноправни члан European Music Exporters Exchange (EMEE)

Категорије: МузикаОбјављено: 16.10.2023.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Платформа је препозната као релевантан партнер у Србији, чија је мисија подршка младим музичарима и промоција наших музичких талената у свету

Србија ствара музику, као део националне платформе Србија ствара Владе Републике Србије, једногласном одлуком свих чланова European Music Exporters Exchange (EMEE)  – постала је пуноправни члан у овом престижном Удружењу европских канцеларија за извоз и промоцију музике.

Кровна и непрофитна платформа ЕМЕЕ у свом саставу бројни чак 32 националне и регионалне канцеларије за извоз музике из 27 земаља Европе, које у оквиру ове развијене мреже међусобно размењују помоћ у виду финансирања, изградње капацитета музичке индустрије и обуке, пословне савете, али пре свега међународно умрежавање и реализацију програма пословне подршке. Уласком у овакву мрежу партнера, платформа Србија ствара музику на најефикаснији начин може да представи и промовише српску музичку сцену на међународном плану и да истовремено промовише Србију, у светлу модерне и креативне земље.

„Међународни проток музике игра кључну улогу у очувању културне разноврсности широм света. Поред тога, кретање и проток музике (укључујући њене креаторе, извођаче и публику) преко граница, ствара низ значајних извора прихода за националне музичке индустрије, односно извоз музике. У овом контексту, радујемо се што се платформа Србија ствара придружила мрежи наших чланица јер стичемо важног партнера у овој земљи, са којим можемо заједно радити на подршци овом процесу у овом делу Европе“, истиче Тамара Камиńска, генерална секретарка ЕМЕЕ.

Чланство платформе Србија ствара музику у ЕМЕЕ логичан је резултат бројних значајних успеха које је, у веома кратком року, платформа остварила  на међународном плану.  Пре свега у промоцији српске музичке сцене чиме су омогућени и реализовани бројни наступи наших уметника у оквиру различитих фестивалских формата. Истовремено, платформа је од стране међународних организација препозната као релевантан партнер у Србији, чија је мисија подршка младим музичарима и промоција наших музичких талената у свету.

Као веома успешан пројекат издваја се реализација првог националног музичког конкурса SERBIA CREATES:The Spotlight у оквиру којег су најбоље рангирани млади музичари у последња три месеца већ реализовали више од 35 наступа, на 15 најпознатијих домаћих и регионалних музичких фестивала. Будући да је конкурс реализован у сарадњи са највежнијим актерима целокупне музичке сцене,  јасна је намера платформе да пружи системску и ефикасну подршку младим талентима Србије.

„Музичка сцена Србије, није тајна, има огроман потенцијал и досадашњи успеси домаћих музичара су пре свега били доказ њиховог квалитета. Платформа Србија ствара музику сада настоји да својим активностима системски подржи домаћу музичку сцену и да је подстакне да расте, развија се и оствари међународни успех. Чланство у ЕМЕЕ само је још један степеник ка том циљу и отвориће бројне прилике за глобалне сарадње, нова знања и искуства, као и нове шансе за наше талентоване музичаре, што ће на крају резултирати позитивним утицајем на целокупну економију и културу наше земље“, истиче Зорица Тепић, саветница за музичку индустрије платформе Србија ствара музику.