Србија ствара музику на Мent Showcase фестивалу у Љубљани

Категорије: МузикаОбјављено: 21.02.2023.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Удружена српска музичка сцена, на иницијативу и под покровитељством платформе Србија ствара музику, први пут ће се званично представити на МЕНТ Љубљана, који представља један од водећих showcase фестивала и музичких конференција у Централној и Источној Европи и највећи је догађај те врсте у региону, а све у циљу интернационалног представљања домаће музичке индустрије и обезбеђивања потенцијалних наступа домаћим музичарима на бројним европским фестивалима, клубовима и showcasе-овима.

Дугурочни бенефит овако удруженог наступа наше музичке сцене је развој музичког сектора у Србији и то кроз остваривање нове међународне сарадње, размене искустава, али и представљање и умрежавање талентованих домаћих уметника с релевантним међународним учесницима у овој развијеној индустрији – агентима, букерима, организаторима фестивала…

Фото: Марио Јеликић

НАСТУПИ СРПСКИХ МУЗИЧАРА

Међу музичком поставком у фестивалском сегменту Мент Љубљана ове године нашла се Бојана Вунтуришевић, позната по својим изузетним вокалним способностима и јединственом музичком стилу који комбинује пуно елемената балканских трендова са инди рок, поп, трип хоп и електронском музиком. Представљање на Мент-у дошло је у право време – баш након изласка новог албума под називом „Љубав“ који је већ побрао бројне позитивне критике и фанова и стручне јавности. Поред ње, прилику да побере симпатије у словеначкој престоници имаће Џипсии – једно од најупечатљивијих лица савремене алтернативне поп сцене, који у сваком смислу оправдава епитет будућег суперстара. Он је члан LGBTQ+ и ромске заједнице, што се снажно огледа у његовим текстовима. Њима се придружују и Клотљуди – један од тренутно најактуелнијих београдских нових бендова, чија музика не може да се представи кроз један правац. Себе често представљају као анти-рок бендом, који одржава гламур и сексипил њујоршке глам пунк сцене касних седамдесетих година. Ту је и прото тип – квартет и представник Хали Гали колектива, јединственог покрета који обједињује алтернативну сцену наше престонице. Иако се уздржавају од било какве категоризације, регионални критичари их описују као запаљиву фузију индие, ноисе роцк-а, пост пунка и глам рока.

Фото: Андреа Тешановић и Алекса Виторовић

“SPEED DATE” СА СРПСКИМ МУЗИЧКИМ ПРОФЕСИОНАЛАЦИМА

У склопу “Meet Serbian Music Professionals” сегмента, стотине делегата који ће присуствовати конференцији имаће прилику да закажу 1 на 1 састанке са представницима наше LIVE индустрије и да остваре контакте, отворе врата за потенцијалне сарадње али и да прикупе позитивна искуства наших музичких експерата. У оквиру овог концепта, учествују – ЕXIT Фестивал из Новог Сада, Арсенал Фест из Крагујевца, Дом oмладине из Београда, Belgrade Beer Fest / SKYMUSIC из Београда, Virnign Music Label & Universal Music, СКЦНС Фабрика из Новог Сада, СКЦ Крагујевац, Контакт, Електропионир клуб, Одличан Хрчак, Bassivity digital, BelieveСрбија и Квака 22.

ПАНЕЛИ: КРЕИРАЊЕ САДРЖАЈА И ИЗВОЗНИ ПОТЕНЦИЈАЛ

Такође, представници из Србије учествоваће и на панелима у оквиру другог сегмента фестивала где ће говорити о различитим темама, као што су:  креирање садржаја на дигиталним платформама, преслушавање музике нових бендова и извоз музике. Тако ће Алек Бошковић из „Belive digital“ говорити на тему креирање садржаја на дигиталним платформама, испред Србија ствара музику на тему извоза музике говориће Зорица Тепић, док ће Драган Амброзић из Дома омладине Београда и Марија Тодоровић из музичког магазина Облакодер учествовати у сегментима преслушавања („листенинга“) и оцењивања музике нових бендова.

Фото: Јелена Јанковић