Србија ствара музику: уједињена музичка сцена на МЕНТ фестивалу

Категорије: МузикаОбјављено: 05.04.2023.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Више од стотину одржаних састанака музичких професионалаца из Србије и четири наступа домаћих извођача у званичном програму фестивала, резултати су првог званичног и уједињеног наступа српске музичке сцене на највећем фестивалу и музичкој конференцији у овом делу Европе – МЕНТ у Љубљани, остварен кроз програм националне платформе Србија ствара музику.

Више од 100 састанака са представницима из целог света

Девето издање фестивала окупило је више од 6.000 љубитеља музике и 700 експерата из музичке индустрије из укупно 31 државе. У оквиру програма ”Meet the Serbian Music Professionals ” учествовало је 11 организација из Србије који су одржали готово 110 састанака са представницима из Естоније, Француске, Словеније, Словачке, Аустрије, Хрватске итд. У оквиру овог концепта, учествовали су EXIT Фестивал, Арсенал Фест, Дом омладине Београд, Belgrade Beer Fest, SKYMUSIC, Vrigin Music Label & Universal Music, Bassivity digital, СКЦНС Фабрика из Новог Сада, СКЦ Крагујевац, Контакт, Charm Music Србија и Квака 22, док су у осталим сегментима учествовали и Glitch records, Крокодил студио, Поп депресија и Кишобран, Радио Београд 1, Облакодер магазин, Believe Србија.

У оквиру званичног програма први пут је одржан и пријем  у организацији Србија ствара музику, на којој су окупљени делегати имали прилику да се упознају и увежу са програмом и активностима домаћих организација. Чак четири извођача који су наступили у званичном фестивалском програму фестивала – Бојана Вунтуришевић, Џипси, прото тип и Клотљуди, без сумње су изазвали пажњу публике и стручне музичке јавности. У оквиру конференцијског програма делегати из Србије учествовали су на укупно шест панела која су се тицала музичке индустрије, извоза музике, музичких платформи и канала промоције, нових извођача али и нових токова и трендова у музици.

Нова ера за музичку индустрију Србије: подршка за представљање на међународном тржишту

Ana Ilić opening Serbia Creates Reception, photo by Kaja Brezocnik

”Дугорочни бенефит овако удруженог наступа наше музичке сцене свакако је развој музичког сектора у Србији кроз остваривање нове међународне сарадње, размена искустава, али и представљање и умрежавање талентованих домаћих уметника с релевантним међународним учесницима у овој развијеној индустрији – агентима, букерима, организаторима фестивала, лејбловима. То је начин да подржимо наше професионалце и талентоване извођаче да се представе на међународном тржишту, али и да представимо Србију у светлу креативне и иновативне земље” истакла је том приликом  Ана Илић, саветница за креативне индустрије и туризам која предводи тим националне платформе Србија ствара.

„Ово је нова ера у промоцији музике и музичке индустрије из Србије и важна је прекретница за све нас који се музиком професионално бавимо. Први пут имамо једну озбиљну структуру у подршци за представљање музичке индустрије Србије и надамо се да ће се ова пракса наставити не само на МЕНТ-у већ и на другим конференцијама у свету“ изјавио је Никола Јовановић, један од делегата и Vice President Virgin Music Label & Artist Services i Head of Society Relations Universal Music (западни Балкан).