GITEX – Србија својом технологијом осваја Блиски исток

Категорије: ИновацијеОбјављено: 17.10.2021.0,5 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Србија ће се у склопу ширег представљања на Светској изложби Expo 2020 Dubai први пут представити и на GITEX, који је ове године прерастао у највећи технолошки догађај у свету и у региону Средњег истока и Северне Африке (MENA), а који се одржава од 17. до 21. октобра у Дубаију.

Србија се на GITEX-у представља под брендом Србија Ствара технологију / Serbia creates tech, а учешће је потврдило 11 одабраних компанија и институција: Државни дата центар, Биосенс Институт, Институт за вештачку интелигенцију и осам ИТ компанија (“ZESIUM MOBILE”, “SAGA”, “CodeIT”, “DEVTECH”, “BRAINEERING IT SOLUTIONS”, “QUANTOX”, “TELEGROUP”, “EGZAКTA ADVISORY”).

Ана Илић: GITEX је шанса да Србија покаже своје иновације целом свету

“GITEX окупља глобалне лидере високо технолошке индустрије, стартапове и иноваторе који мењају свет и због тога представља велику шансу за Србију да прикаже целом свету своје иновације на пољу дигиталне технологије и стручњаке који стоје раме уз раме са стручњацима из најразвијенијих земаља света. Ово је први пут да Србија на овако стратешки и организован начин учествује на највећем технолошком догађају и то истовремено и усклађено са наступом на Expo 2020 Dubai. Србија ће својом технологијом освојити Блиски исток”, изјавила је Ана Илић, виша саветница председнице Владе и заменица Генералне комесарке Србије за Еxпо Дубаи 2020.

Свеобухватним наступом на GITEX-у представићемо због чега нас називају “Силицијумском долином Балкана”, како смо постали лидери на пољу Blockchain технологије и центар високо образованих талената, али и показати због чега је важно да као једна од ретких земаља у Европи и свету поседујемо Стратегију за развој вештачке интелигенције.

🚀 Павиљон Републике Србије посетило преко 40 000 посетилаца за само 7 дана

Свету ћемо презентовати Србију као земљу креативности, иновативности и инжењерске изврсности, где глобалне компаније отварају своје развојне центре, а локалне компаније стварају глобално успешна решења. Представићемо земљу где се вештачка интелигенција изучава у основној школи, а већ су осмаци обучени за програмирање. Земљу која има највећи и најмодернији дата центар у овом делу света и где је дигитализација управе постала национални понос.

Serbia Creates Tech

Истовремено, нашим иновативним компанијама и стартапима ставићемо на располагање све наше контакте из Уједињених Арапских Емирата и региона Блиског Истока, глобалних компанија и инвеститора, и на тај начин уложити у њихов успех”, изјавила је Марта Арсовска Томовска, директор у Кабинету председнице Владе Републике Србије и једна од пет наших панелиста на глобалним конференцијама који се одржавају у склопу GITEX-а.

Теме: Smart cities, AI у пољопривреди, иновацијски екосистем и blockchain

Поред Томовске, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић, директор тима за ИТ и предузетништво у Кабинету председнице Владе Републике Србије Ненад Пауновић, као и директори наших компанија у области blockchain-a и вештачке интелигенције Иван Бјелајац и Владимир Црнојевић – учествоваће и на специјализованим конференцијама на теме: паметни градови, иновацијски екосистем и подстицаји, вештачка интелигенција у пољопривреди и blockchain, где ће разменити мишљења и искуства у области високо развијених технологија и достигнућа са колегама из других земаља.

GITEX ће бити јединствена прилика да се на великој међународној позорници представи институт БиоСенс са својим иновативним решењима у домену примене информационих технологија у пољопривреди и производњи хране. GITEX је изузетно значајна манифестација и једна од највећих тог типа на свету, где се представљају најважнији домети у свету информационих технологија. Одржава се у Уједињеним Арапским Емиратима у којима постоји значајна свест о недостатку хране у будућности и потребама за инвестирање у савремену производњу хране. Стога сматрам да је ово право место да Институт БиоСенс представи своје резултате и постигнута истраживања у сарадњи са индустријом, а све у циљу обезбеђивања хране будућности за глобалну популацију која расте“, истиче директор БиоСенсе института Владимир Црнојевић.

6 стартапова из Србије на GITEX Future Stars

У оквиру наступа Србије, Фондација Петља која је основана са циљем унапређивања алгоритамске писмености у Србији, одржаће предавање на тему Python / Pygame за 240 најбољих ђака средњих школа из Емирата.

GITEX Future Stars

Влада Републике Србије ће такође по први пут представити изабране стартапове из наше земље на GITEX Future Stars 2021 – највећем догађају посвећеном развоју стартапова у региону Блиског Истока, Северне Африке и Јужне Азије, који се одржава у оквиру GITEX конференције.

Стартапи које ће представљајти Србију на GITEX Future Stars су: Joberty Technologies”, “Kredium”, “White Lemur”, “Stock Studio”, “VizLore Digital Asset Managementи “Deep Blue Sea Studio” и долазе из области друштвених мрежа, FinTech-а, вештачке интелигенције, заштите животне средине и корпоративног софтвера.

Сви стартапи имају могућност да се пријаве и за „Супернова изазов“, где ће најбољи бити награђен са чак 200.000 долара.

„Имајући у виду да на овом глобалном догађају своје ућешће већ традиционално потврђују највеће светске ИТ компаније, инвестициони фондови и инвеститори, као и да организатори најављују окупљање више од 750 стартапова из 75 држава који ће се представити пред 400 VC фондова и инвеститора из више од 30 земаља, наступ српских компанија на GFS и GITEX-у сматрамо инвестицијом у развој домаће стартап сцене“, истиче Илић.

Подршку наступу Србије на GITEX-у пружају Кабинет Председнице Владе Републике Србије, Привредна комора Србије и Развојна Агенција Србије, која ће свакодневно презентовати предности и шансе за инвестирање у нашу земљу.