Slobodan Trkulja i Balkanopolis pred milijardu gledalaca u Kini

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 09.02.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

Muzičar i kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija stvara Slobodan Trkulja i njegov sastav ”Balkanopolis” učestvovali su u najvećem multinacionalnom televizijskom programu ”Karneval puta svile” i ”Prolećni festival Gala 2021” u Kini koji je pratilo više od milijardu gledalaca, što ga čini najgledanijim TV formatom na svetu.

 

Prolećni festival najvažniji je tradionalni festival u kineskoj kulturi kojim se obeležava prvi dan proleća i Male Nove godine prema kineskom lunearnom kalendaru. Tom prilikom, 3. i 4. februara, u organizaciji Odeljenja za međunarodnu saradnju Nacionalnog radija, Televizijske uprave (NRTA) i Shaanki Media Convergence,  emitovan je maratonski multinacioni medijski program: ”Karneval puta svile” i ”Prolećni festival Gala 2021” u mestu Shaanaki u severnoj provinciji Kine, u kojem je pored mnogobrojnih umetnika iz celog sveta učestvovao i ”Balkanopolis”.

Program je ambiciozno emitovan čak 27 sati bez prestanka, u 36 zemalja širom sveta, na 5 kontinenata, a emitovalo ga je više od 600 televizijskih stanica, internet portala i društvenih mreža poput Weibo u YOUKO. Zbog svega, ovaj televizijski program je deset puta gledaniji od televizijskog prenosa američkog Super boul turnira.

 

Jako nam nedostaju koncerti, ljudi i muzika koju im uživo stvaramo. Proteklih godinu dana smo stali sa nastupima i turnejama i imali ograničen kontakt sa bližnjima, sa porodicom i prijateljima, sa celim svetom. Za muzičare je to posebna vrsta iskušenja. Neki od nas su izgubili i drage prijatelje. I onda se desi ovako nešto. Tih 4 minuta i 56 sekundi, koliko je trajao snimak našeg nastupa pred neverovatnih milijardu gledalaca u Kini, delovali su kao da smo osvojili zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama”, kaže Slobodan Trkulja.

Slobodan Trkulja sa svojim sastavom ”Balkanopolis” moderan način izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije, koju na Zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici zvani ”Moderna tradicija Balkana”, dok posebnu popularnost uživaju u Kini. Zbog izuzetne međunarodne karijere i uspeha Trkulja je i kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija stvara.

 

Vodeći se ubeđenjem da sve počinje kreativnom idejom i talentovanim pojedincem, platforma Srbija stvara kreira nacionalni brend moderne Srbije oslanjajući se prventsveno na međunarodno prepoznatljive talentovane i izuzetne pojedince, koji inspirišu svojim inovacijama, idejama, kreativnosti, baš kao što to čini Slobodan Trkulja. Upravo takva dostugnuća najbolji su izvozni proizvod kojim se Srbija prezentuje na međunarodnoj sceni. Podržavajući njihov rad na najbolji mogući način promovišemo Srbiju kao modernu zemlju talentovanih i kreativnih ljudi, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsenice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platoforme Srbija stvara.

Nacionalna platforma Srbija stvara je krovno, međuresorno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju. Platforma, osnovana na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, deluje kao nacionalni brend koji afirmiše vrednosti savremene Srbije – kreativnost, inovativnost, znanje i talent.