Слободан Тркуља и Балканополис пред милијарду гледалаца у Кини

Категорије: МузикаОбјављено: 09.02.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Музичар и креативни амбасадор националне платформе Србија ствара Слободан Тркуља и његов састав ”Балканополис” учествовали су у највећем мултинационалном телевизијском програму ”Карнeвал пута свиле” и ”Пролећни фестивал Гала 2021” у Кини који је пратило више од милијарду гледалаца, што га чини најгледанијим ТВ форматом на свету.

 

Пролећни фестивал најважнији је традионални фестивал у кинеској култури којим се обележава први дан пролећа и Мале Нове године према кинеском лунеарном календару. Том приликом, 3. и 4. фебруара, у организацији Одељења за међународну сарадњу Националног радија, Телевизијске управе (НРТА) и Shaanki Media Convergence,  емитован је маратонски мултинациони медијски програм: ”Карневал пута свиле” и ”Пролећни фестивал Гала 2021” у месту Схаанаки у северној провинцији Кине, у којем је поред многобројних уметника из целог света учествовао и ”Балканополис”.

Програм је амбициозно емитован чак 27 сати без престанка, у 36 земаља широм света, на 5 континената, а емитовало га је више од 600 телевизијских станица, интернет портала и друштвених мрежа попут Weibo u YOUKO. Због свега, овај телевизијски програм је десет пута гледанији од телевизијског преноса америчког Супер боул турнира.

 

Јако нам недостају концерти, људи и музика коју им уживо стварамо. Протеклих годину дана смо стали са наступима и турнејама и имали ограничен контакт са ближњима, са породицом и пријатељима, са целим светом. За музичаре је то посебна врста искушења. Неки од нас су изгубили и драге пријатеље. И онда се деси овако нешто. Тих 4 минута и 56 секунди, колико је трајао снимак нашег наступа пред невероватних милијарду гледалаца у Кини, деловали су као да смо освојили злато за Србију на Олимпијским играма”, каже Слободан Тркуља.

Слободан Тркуља са својим саставом ”Балканополис” модеран начин изводи музику инспирисану традицијом Србије, коју на Западу третирају као нови правац у музици звани ”Модерна традиција Балкана”, док посебну популарност уживају у Кини. Због изузетне међународне каријере и успеха Тркуља је и креативни амбасадор националне платформе Србија ствара.

 

Водећи се убеђењем да све почиње креативном идејом и талентованим појединцем, платформа Србија ствара креира национални бренд модерне Србије ослањајући се првентсвено на међународно препознатљиве талентоване и изузетне појединце, који инспиришу својим иновацијама, идејама, креативности, баш као што то чини Слободан Тркуља. Управо таква достугнућа најбољи су извозни производ којим се Србија презентује на међународној сцени. Подржавајући њихов рад на најбољи могући начин промовишемо Србију као модерну земљу талентованих и креативних људи, истиче Ана Илић, виша саветница предсенице Владе Републике Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платоформе Србија ствара.

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно тело задужено за међународну промоцију Србије кроз извозни потенцијал из области креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању. Платформа, основана на иницијативу председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, делује као национални бренд који афирмише вредности савремене Србије – креативност, иновативност, знање и талент.