Слободан Тркуља & Балканополис – “Ратници светла” одржали два концерта на ЕКСПО 2020 Дубаи

Категорије: МузикаОбјављено: 17.12.2021.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Премијера јединственог музичко – сценског спектакла „Warriors of light“ (Ратници Светла), једног од најцењенијих музичких уметника из Србије, чији глас је освојио све континенте  – Слободан Тркуља & Балканополис, одржан је на Павиљону Србије и оквиру Expo Beats Фестивала у Дубаију.

Слободан Тркуља & Балканополис стварају узбудљиву авантуру са мноштвом звучних текстура, игром светала и сенки протканих модерним и архаичним, грленим певањем и византијским напевима, звуцима гајди и гитара, тамбура и бубњева, кавала и клавијатура, у извођењу изванредних солиста.

Слободан Тркуља

О програму који је извео у Дубаију Тркуља је истакао:

„Поносан сам јер смо у Дубаију представили Србију и нашу модерну традицију на спектакуларан начин. Србија је земља бескрајних квалитета, земља љубазних и талентованих људи, богате историје која сеже дубоко у неолитско доба. То је земља креативних стваралаца, врхунских спортиста и музичара који препознају најтананије емоције, могу да покрену и дирну у свачије срце и душу.

За нас, лепота Србије и њена препознатљивост лежи у снази наших корена, наше традиције, наших обичаја, хиљадугодишњег неговања православља и генерацијама наших предака који су темељно обликовали карактер наше нације – док са друге стране снажно прихватамо обиље могућности које нам доносе модерна времена у којима живимо.

Модерна традиција је за нас кључни елемент имиџа наше земље и нашег идентитета

“Имали смо прилике да наступамо на Светским изложбама и раније, али ово је први пут да Србија, поред музике представља и комплетну креативну индустрију, преко Националне платформе Србија ствара, што је већ у домену културне дипломатије,” додаје Тркуља.

Слободан Тркуља и Балканополис

Балканополис је српска група која већ 24 године храбро мења српску и балканску музичку сцену стварајући нови жанр под називом „Модерна традиција“, а временом су стекли репутацију живог спектакла који се не пропушта. Њихови наступи су далеко од уобичајених концерата, јер су пре свега посебно искуство имерзије и ролеркостера емоција које се испољавају кроз сензације.

🚀 Петар Марић, осмоструки светски шампион електронске хармонике одржао наступ за памћење на Експо 2020 Дубаи

Balkanopolis sa koncerta

Бенд предводи Слободан Тркуља, за кога светски критичари сматрају да има „један од најлепших мушких гласова на Балкану“ (NRC Handelsband, Холандија), називају га „музичарем са заразном енергијом и талентом, који код публике буди жељу да му се потпуно преда“ (Trouw, Холандија) и „харизматичним мултиинструменталистом и певачем невиђеног калибра“ (NRC Handelsband). Његово звучно и емотивно певање, уз музичко мајсторство на преко 15 инструмената, плени публику широм света.