Сава Шумановић и тајна под куполом

Категорије: УметностОбјављено: 12.06.2019.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

17. мај – 31. август 2019. gодине

 

Културни центар Србије у Паризу, 123 Rue Saint-Martin, Париз, Француска

 

Галерија Матице српске у оквиру програма обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Француске приређује у Културном центру Србије у Паризу изложбу Сава Шумановић и тајна под куполом.

 

Изложбом Сава Шумановић и тајна под куполом француској публици се представља део опуса Саве Шумановића, који се односи на осликавање једног од стубаца у познатом париском ресторану „La Coupole” на Монпарнасу 1927. године. Поред припремних скица за стуб са представама четири женске фигуре, које се данас налазе у приватном власништву, на изложби ће бити приказане и историјске фотографије ресторана „La Coupole” из тридесетих година XX века, реплика ступца и избор слика Саве Шумановића из колекције Галерије Матице српске. На тај начин указаће се на тематска и стилска опредељења овог сликара и развојни пут од фазе праћења актуелних уметничких токова у време Шумановићевих боравака у Паризу 1920-1921, 1925-1928. и 1929. године, до њему својствене поетике остварене по повратку у Шид 1930. године.

 

Саставни део изложбе је и филм „Четири каријатиде” Игора Антића, уметника који живи и ради у Паризу. Антић је видео-рад о Сави Шумановићу засновао на представама за стуб у „La Coupole”, али и на анализи Шумановићевог целокупног стваралаштва које се чува и излаже у Србији. Филм тежи да укрштањем приказа амбијената Париза и Шида, као и ликовних дела Саве Шумановића насталих у ове две средине, представи сликарев двојезични уметнички свет и употпуни наша сазнања о његовом делу, док музика за филм, композиторке Александре Вребалов, доприноси пунијем доживљају Шумановићевог свеукупног стваралаштва.

 

Ауторка изложбе је др Тијана Палковљевић Бугарски, музејски саветник и директорка Галерије Матице српске.

 

Изложбу прати каталог Сава Шумановић и тајна под куполом са текстовима на српском и француском језику. О Сави Шумановићу, његовом раду у „La Coupole” и о историјату овог париског локала писали су: Жан-Батист Кизен, др Тијана Палковљевић Бугарски, Игор Антић и Жорж Вијо.

 

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије, уз подршку Културног центра Србије у Паризу, Француског института у Србији, приватног власника скица, и власника ресторана „La Coupole” групе „Бертран”.

 

http://www.galerijamaticesrpske.rs/2019/izlozba-sava-sumanovic-i-tajna-pod-kupolom-pariz.html