Расписан Јавни позив за избор Мастер 4.0 програма у области креативних индустрија

Категорије: ИновацијеОбјављено: 11.03.2020.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је данас Јавни позив за избор мултидисциплинарних мастер студијских програма који ће повезати техничке и природно-математичке са уметничким факултетима, као и са компанијама које послују на тржишту креативних индустрија.

 

Тим поводом, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор невладине организације Иницијатива „Дигитална Србија“ Небојша Ђурђевић потписали су данас споразум којим је договорена сарадња на реализацији Јавног позива и позвали високошколске установе да се у наредних месец и по дана јаве на овај конкурс са својим предлозима програма.

 

Министар је рекао да је након успеха прошлогодишњег Мастера 4.0 који је довео до сарадње више од десет државних факултета и омогућио развој четири студијска програма на три универзитета, фокус овогодишњег Јавног позива на повезивању света технологије и света уметности.

 

Како је нагласио, креативне индустрије су грана привреде која је један од приоритета Владе Србије и која је у недавно објављеној Стратегији паметне специјализације дефинисана као један од четири кључна приоритета за бржи економски развој наше земље.

 

– Како би се створили услови за даљи раст креативних индустрија, гране привреде коју Влада Србије препознаје као стратешки приоритет, очекује се да један или више изабраних Мастер 4.0 програма повећају број и квалитет кадра спремног за пословање на глобалном дигиталном тржишту – навео је министар и додао да је програм укључен у овогодишњи План рада Савета за иновационо предузетништво и ИТ.

 

Директор Иницијативе „Дигитална Србија“ Небојша Ђурђевић нагласио је да је оганизација Стартaп Genome из Сан Франциска у свом глобалном извештају за 2019. годину први пут анализирала и један стартап екосистем из Србије те, поред блокчејна, издвојила гејминг, креативну индустрију посвећену развоју видео-игара, као један од домаћих сектора дигиталне економије са највећом снагом за даљи развој.

 

Јавним позивом „Мастер 4.0 — Креативне индустрије“ одређено је да пријављени програми морају да обухвате обавезне предмете из најмање три од шест дефинисаних области (дигитална уметност, наративне технике, развој игара, филм и анимација, интерактивно рачунарство, пословне вештине), као и изборне предмете из бар две од четири области (музика и звук, маркетинг у дигиталном окружењу, основе програмирања, напредно програмирање). Факултети и универзитети су позвани да сами утврде обавезне и изборне предмете на основу конкурсом дефинисаних параметара, али и у складу са својим пољем и темама које сматрају релевантним за целокупни програм.

 

Предвиђено је да мастер програм траје три семестра, док ће пријављене високошколске институције морати да предложе и најмање један кратки студијски програм из наведених области.

 

Јавни позив је отворен за све државне универзитете или факултете који већ имају студијске програме из области рачунарства, ИТ, менаџмента, организационих наука и уметности, док приватне високошколске установе могу да се пријаве у заједничкој пријави са државном институцијом као носиоцем програма.

 

Поред анализе релевантности садржаја предложених предмета и стручних компетенција наставника, критеријумима конкурса дата је предност програмима иза којих стоји већи број факултета, као и онима који предвиђају ангажовање предавача са страних универзитета и из привреде. Услови конкурса које су дефинисали представници Савета за креативне индустрије председнице Владе Србије и националне платформе „Србија ствара“, Асоцијације индустрије видео-игара Србије и Иницијативе „Дигитална Србија“, налажу и да програм обавезно садржи стручну праксу и практичан рад у трајању од најмање осам недеља код компанија које послују у области креативних индустрија.

 

Влада Републике Србије финансираће процес акредитације и средства за накнаде студената на студентској пракси у износу од 11 милиона динара за до два студијска програма које буде изабрала комисија састављена од представника државних институција, привреде и високошколских установа из иностранства.

 

Министарство просвете обезбедиће 15 буџетских, од укупно 35 студентских места на програму. Иницијатива „Дигитална Србија“ ће у школској 2020/2021. години стипендирати до десет студената, без обавезе праксе или запослења у компанијама које окупља ова непрофитна организација.

 

Високошколске институције чији програми буду изабрани на конкурсу биће у обавези да омогуће упис најмање две генарације студената, почев од школске 2020/2021. године.

 

Јавни позив биће отворен 45 дана, а заинтересоване високошколске установе могу да се пријаве електронским путем на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.