Raspisan konkurs za polaznike Međunarodnog muzičkog instituta Stefana Milenkovića

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 13.03.2024.0,1 min za čitanje
PODELI

Međunarodni muzički institut”, koji je osnovao svetski priznati violinista i muzički pedagog Stefan Milenković uz podršku nacionalne platforme Srbija Stvara, raspisuje konkurs za izbor ovogodišnjih polaznika ovog vrhunskog međunarodnog edukativnog programa. Institut će ove godine biti održan u  Novom Sadu, od 28. jula do 18. avgusta, dok su prijave za polaznike  otvorene do 18. aprila.

Zbog velikog uspeha i interesovanja prethodna tri izdanja, institut ove godine proširuje kurikulum koji će pored violine uključivati violu, čelo i kamernu muziku. Polaznici će imati priliku da istraže solistički i kamerni repertoar pod stručnim mentorstvom iskusnih profesora sa prestižnih institucija kao što su Džulijard, Oberlin Konzervatorijum, Fakultet Muzičke Umetnosti u Beogradu i Akademija Umetnosti u Novom Sadu.

„Veoma mi je drago što se međunarodni muzički institut zbog velikog interesovanja organizuje po četvrti put u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija Stvara i uz podršku Banke Inteza. Cilj je da svaki polaznik kroz posvećenost, disciplinu i sveobuhvatan i intenzivan kurikulum, maksimalno razvije svoju umetničku slobodu kroz solidnu tehničku bazu, ali i da razvije druge veštine koje su neophodne za postizanje uspeha u svetu klasične muzike. Ove godine veliki akcenat je na kamernoj muzici koja je, po mom mišljenju, okosnica uspešne karijere jer pored muzičkog senzibiliteta razvija komunikativnost i interpersonalne veštine.“, ističe Milenković.

Prijave su otvorene do 18. aprila, a svi zainteresovani kandidati treba da pošalju svoju biografiju kao i video snimak izvođenja kontrastnih kompozicija putem obrasca koji se nalazi na ovom linku. Ovaj intenzivni edukativni program namenjen je pre svega studentima, ali u određenim slučajevima u obzir će biti uzeti i talentovani učenici mlađi od 18 godina.

Prethodna tri muzička instituta Stefana Milenkovića održana su u Čačku 2021. godine, a potom u Novom Sadu 2022. i 2023. godine, okupivši najtalentovanije studente violine iz Srbije i sveta. Njihova dostignuća upravo i svedoče o uspešnosti ovog programa – Lana Zorjan dobitnica je najznačajnijeg priznanja u svetu klasične muzike International Classical Music Award – Discovery Award dok je Teofil Milenković pobedio na takmičenju Jeunesses Musicalles u Beogradu a izabran je i kao jedan od kandidata za predstojeće takmičenje Kraljica Elisabeta u Briselu.

Međunarodni muzički institut Stefan Milenković nastao je kao rezultat više od 25 godina kombinovanog iskustva pedagoškog rada profesora Milenkovića na Džulijard školi (Njujork, SAD), Illinois Univerzitetu (Šempejn-Urbana, SAD), Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, kao i velikom broju majstorskih kurseva na globalnom nivou. Pored dubokog uranjanja u svet muzike, veliki deo misije instituta je i popularizacija klasične muzike kroz kreativne pristupe nastupima, programiranju i interakciji sa publikom.

Više detalja o programu, propozicijama i uslovima pohađanja Međunarodnog violinskog instituta, zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici Stefana Milenkovića.