Расписан конкурс за полазнике Међународног музичког института Стефана Миленковића

Категорије: МузикаОбјављено: 13.03.2024.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Међународни музички институт”, који је основао светски признати виолиниста и музички педагог Стефан Миленковић уз подршку националне платформе Србија Ствара, расписује конкурс за избор овогодишњих полазника овог врхунског међународног едукативног програма. Институт ће ове године бити одржан у  Новом Саду, од 28. јула до 18. августа, док су пријаве за полазнике  отворене до 18. априла.

Због великог успеха и интересовања претходна три издања, институт ове године проширује курикулум који ће поред виолине укључивати виолу, чело и камерну музику. Полазници ће имати прилику да истраже солистички и камерни репертоар под стручним менторством искусних професора са престижних институција као што су Џулијард, Оберлин Конзерваторијум, Факултет Музичке Уметности у Београду и Академија Уметности у Новом Саду.

„Веома ми је драго што се међународни музички институт због великог интересовања организује по четврти пут у сарадњи са националном платформом Србија Ствара и уз подршку Банке Интеза. Циљ је да сваки полазник кроз посвећеност, дисциплину и свеобухватан и интензиван курикулум, максимално развије своју уметничку слободу кроз солидну техничку базу, али и да развије друге вештине које су неопходне за постизање успеха у свету класичне музике. Ове године велики акценат је на камерној музици која је, по мом мишљењу, окосница успешне каријере јер поред музичког сензибилитета развија комуникативност и интерперсоналне вештине.“, истиче Миленковић.

Пријаве су отворене до 18. априла, а сви заинтересовани кандидати треба да пошаљу своју биографију као и видео снимак извођења контрастних композиција путем обрасца који се налази на овом линку. Овај интензивни едукативни програм намењен је пре свега студентима, али у одређеним случајевима у обзир ће бити узети и талентовани ученици млађи од 18 година.

Претходна три музичка института Стефана Миленковића одржана су у Чачку 2021. године, а потом у Новом Саду 2022. и 2023. године, окупивши најталентованије студенте виолине из Србије и света. Њихова достигнућа управо и сведоче о успешности овог програма – Лана Зорјан добитница је најзначајнијег признања у свету класичне музике International Classical Music Award – Discovery Award док је Теофил Миленковић победио на такмичењу Jeunesses Musicalles у Београду а изабран је и као један од кандидата за предстојеће такмичење Краљица Елисабета у Бриселу.

Међународни музички институт Стефан Миленковић настао је као резултат више од 25 година комбинованог искуства педагошког рада професора Миленковића на Џулијард школи (Њујорк, САД), Иллиноис Универзитету (Шемпејн-Урбана, САД), Академији Уметности у Новом Саду, као и великом броју мајсторских курсева на глобалном нивоу. Поред дубоког урањања у свет музике, велики део мисије института је и популаризација класичне музике кроз креативне приступе наступима, програмирању и интеракцији са публиком.

Више детаља о програму, пропозицијама и условима похађања Међународног виолинског института, заинтересовани могу пронаћи на званичној интернет страници Стефана Миленковића.