Расписан конкурс за архитектонско-урбанистичко решење за креативно-иновативни мултифункционални центар “Ложионица”

Категорије: Дизајн, ИновацијеОбјављено: 17.08.2021.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и национална платформа Србија ствара Владе Републике Србије расписали су међународни урбанистичко-архитектонски конкурс за реконструкцију некадашње зграде „Ложионице“ и адаптацију у Креативно иновативни мултифункционални центар “Ложионица”.

Будући вишенаменски центар “Ложионица”, као објекат јавне намене, фокусиран је пре свега на садржаје из домена информационих технологија, креативних индустрија, иновација и економије засновању на знању.

Идеја је да „Ложионица“ буде место стварања и сусрета талената и да аутентичношћу и креативном енергијом постане средиште нових тенденција у свим видовима стваралаштва и економије засноване на знању, као и да постане обележје Београда – дестинација која подједнако привлачи Београђане и туристе, стране и локалне.

Расписан конкурс за архитектонско-урбанистичко решење за креативно-иновативни мултифункционални центар “Ложионица”

Предмет конкурса, који се спроводи у сарадњи са Удружењем архитеката Србије, обухвата комплекс зграде некадашње зграде “Ложионице”, која је припадала Главној Железничкој станици, окретницу и водоторањ.

Комплекс се налази у залеђу Савског приобаља и припада целини „Стари Београд“, у оквиру које се налазе и други споменици културе – Зграда Државне штампарије, Парни млин, као и Београдски сајам. Локација припада целини између Бранковог моста, Карађорђеве и Савске улице, Савског трга, Булевара војводе Мишића, комплекса Београдског сајма и Старог железничког моста.

Зграда “Ложионице” настала је пре готово једног века (1926. године) када је заједно са зградом Главне Железничке станице, била велико технолошко достигнуће. Тада је „Ложионица“ обезбеђивала гориво које је покретало моторе Друге индустријске револуције – железнице, гвожђе и челик, машине у производњи, пара и електрична енергија. Обновљена, “Ложионица” ће бити пренамењена за подстицање мотора четврте индустријске револуције – креативност, иновације и знање.

Расписан конкурс за архитектонско-урбанистичко решење за креативно-иновативни мултифункционални центар “Ложионица”

“ ‘Ложионица’ ће цео век након свог настанка постати градски епицентар изврсности и динамично место сусрета талената, иноватора и креативаца – какав Београд, Србија, па и регион до сада нису имали. Идеја је да овај мултифункционални простор буде иновативно и креативно чвориште, центар урбаног и динамичног живота и стваралаштва, али и фантастична туристичка дестинација престонице“, каже Ана Илић, виша саветница председнице Владе за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе Србија ствара/Serbia Creates.

“Влада Републике Србије је на иницијативу председнице Ане Брнабић покренула и завршила многе инфраструктурне пројекте, научно-технолошке паркове, Државни дата центар, а “Ложионица” ће бити круна, центар који ће повезивати све оно што је у сегменту дигитализације урађено, епицентар креативних индустрија, стваралаштва и иновација”, изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Расписан конкурс за архитектонско-урбанистичко решење за креативно-иновативни мултифункционални центар “Ложионица”

Пројекат реконструкције и адаптације “Ложионице” део је стратешке опредељености Владе Републике Србије да подржи развој иновационо-креативног екосистема, повољног за домаће и стране инвестиције.

Сектор креативних индустрија већ сада чини више од 7,4 одсто БДП-а Србије и за само последњих шест година остварује раст од чак 60 одсто. Кумулативни раст извоза сектора, у истом периоду, износи чак 51 одсто. Овај сектор запошљава преко 125.000 људи, већином високообразаваних и младих измедју 25 и 44 година.

Улагање у овакве просторе у складу је и са стратешким кровним документима Владе Републике Србије попут Стратегије паметне специјализације која препознаје креативне индустрије, а посебно сектор видео игара и визеулних ефеката, као мотор будућег одрживог економског и социјалног развоја наше земље.

 

Расписан конкурс за архитектонско-урбанистичко решење за креативно-иновативни мултифункционални центар “Ложионица”

Коме је намењена?

Као мултифункционални центар “Ложионица” биће намењена и стручној и општој јавностиУ оквиру комплекса планира се изградња већег простора за ИТ заједницу, одржавање догађаја и програма, као и мањих простора за радионице, истраживачки рад креативаца и иноватора, као и адаптабилан простор за извођачке и примењене уметности.

У фокусу ће бити управо они сектори креативних индустрија који немају своје центре, попут дизајна и моде, како би се оснажио њихов развој кроз најсавременије моделе фаблаб радионичарског простора за развој прототипа производа и колаборативни рад.

Поред стручне јавности и професионалних удружења, којима ће на располагању бити и канцеларијски простор и програм за изградњу капацитета, “Ложионица” ће понудити велики јавни простор за рад и окупљање заједнице,професионалних асоцијација, као и простор за догађаје и програм на отвореном.

Расписан конкурс за архитектонско-урбанистичко решење за креативно-иновативни мултифункционални центар “Ложионица”

С једне стране, мисија “Ложионице” је да буде простор за оснаживање и умрежавање појединаца, удружења и предузећа из области информационих технологија, креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању, те тако понуди нове моделе развоја креативне економије, могућност за међусекторску сарадњу и развој дигитализације у складу са најсавременијим светским трендовима.

С друге стране, један од главних циљева оваквог умрежавања и оснаживања јесте међународна и домаћа промоција знања, изврсности и креативности које Србија има да понуди. Поред тога, “Ложионица” на тај начин постаје и туристичка дестинација, обележје Београда и простор за окупљање домаће и стране публике који нашем граду недостаје.

Више детаља о конкурсном задатку, начину учешћа и предаји конкурсних радова, као и пропозицијама конкурса, могуће је пронаћи на званичној веб страници.

Крајњи рок за подношење конкурсних радова је 29.10.2021. године до 23:59 часова (ГМТ +1).