Представљање Србије на Сајму књига у Москви

Категорије: Предузетништво, УметностОбјављено: 08.09.2019.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Србија је представљањем националног штанда учествовала на 32. Међународном сајму књига у Москви, који је одржан од 4. до 8. септембра 2019.

Платформа Србија ствара приредила је брошуру „Србија ствара приче“ на руском језику као зачетак низа кратких прича о савременој српској књижевности.

Брошура представља избор од преко 20 савремених српских аутора и ауторки, а у одабиру су нам помогли угледни издавачи и новинари.

Брошура ће бити представљена на овогодишњем Сајму књига у Београду, а посебно издање на енглеском језику се припрема за Сајам књига у Франкфурту који почиње 16. октобра.

Наступ Србије на Сајму у Москви протекао је у знаку низа значајних годишњица српских писаца.

Навршава се 90 година од рођења и 10 година од смрти Милорада Павића, 90 година од рођења Александра Поповића, 30 година од смрти Данила Киша, 70 година од смрти Растка Петровића, 120 година од рођења Радета Драинца, стота је годишњица од објављивања прекретничке збирке песама Лирика Итаке Милоша Црњанског.

Поред главних тема националног наступа, посебно је истражена вишевековна перцепција Русије у српској књижевности и Србије у руској.

Међународни београдски сајам књига успешно се представио на 32. Међународном сајму књига у Москви. На Сцени 3 Московског сајма било је речи о културној сарадњи Москве и Београда, о историјату Београдског сајма, о узајамном књижевном превођењу. Посебно је најављен програм 64-тог Међународног сајма књига и представљен његов визуелни идентитет и садржај.