Počeo je međunarodni master klas Stefana Milenkovića u Čačku

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 06.07.2021.Tags: , , , , , 0,2 min za čitanje
PODELI

Počeo je dvonedeljni međunarodni master klas violine našeg slavnog violiniste Stefana Milenkovića u organizaciji nacionalne platforme Srbija stvara, uz podršku Turističke organizacije Grada Čačka.

Dvonedeljni violinski kamp, koji se održava u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković” u Čačku, pohađa 13 polaznika, od kojih je troje polaznika iz inostranstva – Češke, Hrvatske i Japana. Grad Čačak obezbedio je stipendiju za jednu studentkinju iz Čačka.

Počeo je međunarodni master klas Stefana Milenkovića u Čačku

Izuzetno mi je drago da je master klas uspešno startovao i da nas pandemija nije sprečila u planovima, kao i da su pored mladih talenata iz Beograda, Užica, Novog Sada, Pirota i Čačka, sa nama i studenti iz inostranstva. Želja mi je da polaznicima tokom dve nedelje pored svog muzičkog znanja i iskustva prenesem i veštinu kako da harmonizuju telo, um i duh putem praktičnih i efektnih tehnika biomehanike, disanja, joge i meditacije“, rekao je Stefan Milenković i dodao:

„Veoma mi je drago što je ovaj kurs organizovan u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara, čiji sam kreativni ambasador, jer je upravo podrška upućena mladim umetnicima jedna od osovina misije kojoj smo zajednički posvećeni”, poručuje Stefan.

Jedna od polaznica violinskog kampa je i mlada japanska violinistkinja Misaki Tanaki koja je u Čačak došla iz Brna u Češkoj, gde se poslednjih nekoliko godina usavršavala.

Počeo je međunarodni master klas Stefana Milenkovića u Čačku

Već sada, za prvih nekoliko časova, na master klasu sam saznala o stvarima kojima me niko do sada nije učio. Nadam se da ću zahvaljujući novim veštinama i saznanjima ubuduće moći bolje da sviram”, kaže Misaki Tanaki.

Milenković je program kampa kreirao na osnovu više od dvadeset godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svetskih muzičkih koledža, među kojima i Džulijard škola u Njujorku. Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, poslednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

Počeo je međunarodni master klas Stefana Milenkovića u Čačku

Nisam očekivao da ću za svega dva ili tri dana dobiti toliku količinu korisnih informacija. Svi znamo Stefana kao vrhunskog violinistu i neverovatnog muzičara, ali je ogromna čast upoznati ga i slušati njegova predavanja, praktična rešenja i dobiti odgovore na vrlo važna pitanja: kako radimo to što radimo, zašto i gde grešimo i kako to ispraviti„, rekao je Mateja Mihaljević iz Hrvatske i dodao:

Maestro Milenković se trudi da iz svakog polaznika izvuče maksimum u muzičkom, ali i u fizičkom aspektu kroz razne fizičke vežbe, jogu, razgibavanja na šta izvođači inače nisu navikli. Veoma sam srećan što sam deo ovog master klasa koji je vrlo detaljno i kreativno zamišljen. Ljudi su jako dragi, gostoljubivi i prijateljskog raspoloženja. Nadam se da ću i sledeće godine biti deo ovog seminara”, zaključio je Mateja.

Polaznici master klasa svakodnevno pohađaju teorijske i praktične grupne i individualne časove sa Profesorom Milenkovićem, dnevne časove fizičke spreme specifično razvijene za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja posebno relevantnih za javne nastupe.

Počeo je međunarodni master klas Stefana Milenkovića u Čačku

Ponosni smo što se nakon uspešne višedecenijske međunarodne karijere vanserijski talenat poput Stefana vratio u Srbiju i odlučio da podeli svoje znanje i veštine sa mladim talentima i budućim velikim imenima klasične muzike. Upravo zbog toga, ovaj prvi u nizu zajedničkih master klasova violine u Srbiji, doprineće razvoju domaće scene klasične muzike i unaprediti je edukacijom mladih, ali pre svega doprineti pozitivnom predstavljanju Srbije u svetu”, kaže Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim platforme Srbija stvara.