Почео је међународни мастер клас Стефана Миленковића у Чачку

Категорије: МузикаОбјављено: 06.07.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Почео је двонедељни међународни мастер клас виолине нашег славног виолинисте Стефана Миленковића у организацији националне платформе Србија ствара, уз подршку Туристичке организације Града Чачка.

Двонедељни виолински камп, који се одржава у музичкој школи “Др Војислав Вучковић” у Чачку, похађа 13 полазника, од којих је троје полазника из иностранства – Чешке, Хрватске и Јапана. Град Чачак обезбедио је стипендију за једну студенткињу из Чачка.

Почео је међународни мастер клас Стефана Миленковића у Чачку

Изузетно ми је драго да је мастер клас успешно стартовао и да нас пандемија није спречила у плановима, као и да су поред младих талената из Београда, Ужица, Новог Сада, Пирота и Чачка, са нама и студенти из иностранства. Жеља ми је да полазницима током две недеље поред свог музичког знања и искуства пренесем и вештину како да хармонизују тело, ум и дух путем практичних и ефектних техника биомеханике, дисања, јоге и медитације“, рекао је Стефан Миленковић и додао:

„Веома ми је драго што је овај курс организован у сарадњи са националном платформом Србија ствара, чији сам креативни амбасадор, јер је управо подршка упућена младим уметницима једна од осовина мисије којој смо заједнички посвећени”, поручује Стефан.

Једна од полазница виолинског кампа је и млада јапанска виолинисткиња Мисаки Танаки која је у Чачак дошла из Брна у Чешкој, где се последњих неколико година усавршавала.

Почео је међународни мастер клас Стефана Миленковића у Чачку

Већ сада, за првих неколико часова, на мастер класу сам сазнала о стварима којима ме нико до сада није учио. Надам се да ћу захваљујући новим вештинама и сазнањима убудуће моћи боље да свирам”, каже Мисаки Танаки.

Миленковић је програм кампа креирао на основу више од двадесет година педагошког искуства на неким од најпрестижнијих светских музичких колеџа, међу којима и Џулијард школа у Њујорку. Један од највећих српских виолиниста и најмлађи дипломац нa Универзитету уметности у Београду, последњих година био је и редовни професор виолине на Универзитету Илиноис и гостујући професор на Музичкој Академији у Београду.

Почео је међународни мастер клас Стефана Миленковића у Чачку

Нисам очекивао да ћу за свега два или три дана добити толику количину корисних информација. Сви знамо Стефана као врхунског виолинисту и невероватног музичара, али је огромна част упознати га и слушати његова предавања, практична решења и добити одговоре на врло важна питања: како радимо то што радимо, зашто и где грешимо и како то исправити„, рекао је Матеја Михаљевић из Хрватске и додао:

Маестро Миленковић се труди да из сваког полазника извуче максимум у музичком, али и у физичком аспекту кроз разне физичке вежбе, јогу, разгибавања на шта извођачи иначе нису навикли. Веома сам срећан што сам део овог мастер класа који је врло детаљно и креативно замишљен. Људи су јако драги, гостољубиви и пријатељског расположења. Надам се да ћу и следеће године бити део овог семинара”, закључио је Матеја.

Полазници мастер класа свакодневно похађају теоријске и практичне групне и индивидуалне часове са Професором Миленковићем, дневне часове физичке спреме специфично развијене за музичаре, као и технике специјализованог дисања посебно релевантних за јавне наступе.

Почео је међународни мастер клас Стефана Миленковића у Чачку

Поносни смо што се након успешне вишедеценијске међународне каријере вансеријски таленат попут Стефана вратио у Србију и одлучио да подели своје знање и вештине са младим талентима и будућим великим именима класичне музике. Управо због тога, овај први у низу заједничких мастер класова виолине у Србији, допринеће развоју домаће сцене класичне музике и унапредити је едукацијом младих, али пре свега допринети позитивном представљању Србије у свету”, каже Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам која предводи тим платформе Србија ствара.