Потписан Споразум о кинематографској копродукцији између Француске и Србије

Категорије: ФилмОбјављено: 18.07.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Фото: Зоран Месаровић, Споменик захвалности Француској

 

У Београду је током посете француског председника, Емануела Макрона, званично потписан Споразум о кинематографској копродукцији између Владе Републике Француске и Владе Републике Србије.

 

Споразум је потписан са намером да се оснажи сарадња на пољу кинематографије и да се актуелизује правни оквир кинематографске сарадње наше две земље, а водећи рачуна о важећим прописима кинематографске индустрије и у Француској и у Србији.

 

Захваљујући овом Споразуму, обе стране биће у прилици да користе повластице из важећих прописа на том пољу, а, између осталог, биће олакшан увоз и извоз материјала неопходних за реализацију кинематографских дела. Споразумом је прецизирана и природа будућих српско-француских копродукција, уз одредницу да удео учешћа у копродукцији може да варира од 20 до 80 % укупног буџета појединачног кинематографског дела, а уз узајамну сагласност страна, удео учешћа може бити смањен на 10 % укупног буџета продукције.

 

Зарад лакше и ефектније примене Споразума биће установљена Мешовита комисија са једнаким бројем представника обе стране, која ће тим поводом заседати сваке две године.

 

Надлежним телима у случају овог Споразума сматрају се Филмски центар Србије (за Владу Републике Србије) и Национални центар за филм и покретне слике (за Владу Републике Француске). Уговор су потписали Амбасадор Фредрик Мондолони и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије.

 

Извор:
https://www.fcs.rs/potpisan-sporazum-o-kinematografskoj-koprodukciji-izmedju-vlade-republike-francuski-i-vlade-republike-srbije/