После Москве и Франкфурта Србија ствара приче и на београдском сајму

Категорије: УметностОбјављено: 27.10.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/3712595/posle-moskve-i-frankfurta-srbija-stvara-price-i-na-beogradskom-sajmu.html

У петак, 25. октобра на Међународном београдском сајму књига одржана је промоција публикације „Србија ствара приче“ на којој су говорили уредница брошуре Сања Милић и Ана Илић, виша саветница председнице Владе РС за креативне индустрије и туризам

„Србија ствара приче“ прва од пет планираних публикација, садржи низ кратких прича о релевантиним ауторима савремене српске књижевности, који стварају драму, поезију и прозу.

До сада је објављена на српском, руском и енглеском језику, а намењена је потенцијалним преводиоцима, литерарним агентима и издавачима широм света.

„Мој посао је био да кратко кажем о сваком делу оно што је важно и што може бити интересантно потенцијалним читаоцима у иностранству, разуме се ту су и њихове кратке биографије, наведена су дела која су до сада објавили, награде које су до сада добили“, наводи Сања Милић, књижевна критичарка и ауторка текста публикације.

Реч је о афирмисаним ауторима чији се таленат огледа у стварању врхунских литерарних вредности са изразитом стилско-поетичком разноврсношћу.

„Јако ми је драго што сам део овог пројекта јер чини ми се да је то прилика да промовишемо праве ствари бавећи се децом. Драго ми је да је то препознато, да смо на заједничком задатку да учинимо и нашу децу па и нас саме бољима“, истиче Урош Петровић, писац за децу, креативни амбасадор Србије.

Дејан Алексић, писац наводи да је публикација „Србија ствара приче“ значајна из више разлога, а да је један од њих тај што структуре поручују да им је књижевност важна, да им је поезија важна и да књижевници ствараоци нису на маргини друштвеног интересовања.

„Ја сам се са публикацијом срећом срео раније у Франкфурту пре неки дан на Сајму и користио сам је као једну врло адекватну лектиру и легитимацију коју сам могао да дам страним читаоцима, литерарним агентима, издавачима. У сваком случају има и своју практичну и у значињском и том симболичком смислу одређену важност која јесте у тој поруци да је друштву важна уметност, да је друштву важно књижевно стварање“, објашњава Алексић.

„Србија ствара приче“ део је концепта националне платформе Владе Републике Србије осмишљеног с намером да се афирмише уметничко и креативно стваралаштво и успеси у областима обухваћеним економијом заснованом на знању

Настала је на иницијативу тима председнице Владе Србије Ане Брнабић обухвата системске мере за развој сектора креативних индустрија и иновација и јачање културне дипломатије.

Платформа која има двојаку улогу, с једне стране да подржи развој сектора креативних индустрија како би сви наши креативци од свог рада могли лепо да живе у Србији а да раде глобално, а с друге стране да позиционирамо кроз комуникацију Србија ствара, Србију као земљу креативних иновативних и аутентичних људи и добрих идеја„, наводи Ана Илић, саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам.

Националну платформу, попут публикације „Србија ствара приче“ за сада промовише више од 50 креативних амбасадора, успешних у Србији и препознатљивих у свету.