Позориште је опет у кући: Све онлајн представе на једном месту

Категорије: УметностОбјављено: 19.03.2020.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Уживати у позоришним представама од куће? Светски тренд који су започеле неке од највећих оперских кућа и позоришта брзо је нашао своје присталице у Србији. Пандемија је довела до ситуације да безброј позоришних институција широм света морају да затворе своја врата за посетиоце, што их је и мотивисало да пронађу различите алтернативе за наставак рада.

 

Народно позориште у Београду покренуло је пројекат емитовања представа путем интернета, апелујући на људе да не излазе из својих кућа и омогућавајући свима да уживају у садржајима нациналног театра. #DigitalnaSolidarnost #OstaniKodKuće #StayHome.

 

Прву представу, “Бела кафа” на сајту Народног позоришта, пратило је чак 18.000 гледалаца, а већ следећа биће емитована онлајн 18. марта у 21 час, а линк ће бити доступан наредних 48 сати. Све до нове представе при репертоару објављеном на сајту позоришта. Оно што иницијативу овог позоришта чини посебном у односу на већину светских кућа је чињењица да ће дигиталном садржају моћи да приступе сви који имају приступ интернету, а не само публика која је имала карте за одређену представу. Сличној иницијативи придружила су се и друга позоришта, попут Атељеа 212, који је најавио да ће сваког уторка, четвртка и суботе на званичној Фацебоок страници у 20 часова емитовати снимљене представе. Тако ће након комада “Развојни пут Боре Шнајдера” (1972. година) у режији Бранка Плеше, следећа бити емитована представа “Краљ Иби” Алфреда Жарија из 1973. Године, а потом и “Рањени орао” Мирјане Јаковљевић из 1977. Године.

 

Акцији су се прикључили и позориште Бора Станковић, Народно позориште Сомбор, Позориште Бошко Буха, Алексиначко позориште Дука Јовановић и многа друга.

 

Када је реч о садржајима за најмлађе, Позориште лутака Пинокио, Позориште Пуж, Позориште младих и Позориште Бошко Буха и Театар “Вук” су само нека од многих дечјих позоришта која су прикључила акцији онлајн преноса емитовања представа. Додатне инфромација као и репертоар поменутих позоришта можете пронаћи на овом линку.

 

Свој онлине садржај за најмлађе понудила је и Београдска филхармонија, док је Фестивал интернационалног студентског театра (ФИСТ), који је требало да окупи европске академије у Београду уместо приказивања својих представа у београдским позориштима, све планиране представе приказује на интернет платформама. Након представа и дискусије са професорима такође се одвијају на интерактиван начин, онлајн. Програм и додатне информације, као и преноси фестивала су доступни на Фејсбук страници.

 

Иначе Јутјуб канал Културно-уметничког програма РТС садржи више од 140 снимака представа и ТВ театра, а први сачувани снимци датирају из давне 1967. Године.

 

Остани код куће. Гледај представу.