Održana peta po redu konferencija Talenti na okupu 5.0 – Povratak u budućnost

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 27.12.2022.0,1 min za čitanje
PODELI

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je ovogodišnju konferenciju ”Talenti na okupu 5.0 – Povratak u budućnost“. Konferencija koja se održava na inicijativu premijerke Brnabić, u organizaciji programa Tačka povratka a uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara, ima za cilj da na jednom mestu okupi sve talente iz dijaspore i naše zemlje, koji će u otvorenom dijalogu razmeniti svoja znanja, iskustva i ideje.

Više od 320 talenata okupilo se u Palati Srbija, u svečanoj sali „Jugoslavija“, uživo nakon tri godine pauze, gde su posetioci imali prilike da čuju inspirativna predavanja i razmene mišljenja i konstruktivne kritike sa mladim stručnjacima, povratnicima i ljudima iz dijaspore. Peta po redu konferencija simboličnog naziva “Povratak u budućnost” predstavila je novi koncept podeljen u dva tematska segmenta, od kojih je prvi tematizovao ideju povratka talenata iz inostranstva, ali i povratka životu nakon izolacije.

Nakon pozdravnih reči predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ministara Dubravke Đedović i Đorđa Milićevića i video obraćanja direktora Uprave za saradnju s dijasporom Arno Gujona okupljenima se obratila i Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije, koja je predstavila dosadašnja dostignuća platforme Srbija stvara u razvoju kreativnih industrija, kao i planove za budućnost.

“Dovođenje izložbi Marine Abramović i Žan Pol Gotjea u Muzej savremene umetnosti, pokretanje programa Master 4.0 i osnovnih studija na FDU iz oblasti gejminga, uređenje arheološkog lokaliteta Vinča Belo brdo i izgradnja umetničkih fakulteta samo su neki od poduhvata platforme koji značajno doprinose razvoju kreativnih industrija u našoj zemlji” – istakla je Ilić. Ovom prilikom premijerno je predstavljen budući izgled projekta od nacionalnog značaja – Ložionica, koji će postati prvi kreativno-inovativni multifunkcionalni hab ovog tipa zemlji ali i regionu. Ložionica će biti mesto susreta gde će stvaraoci, kreativci, naučnici i umetnici moći zajedno da rade, umrežavaju se i uče uz stalnu podršku i otvoreni dijalog.
Učesnici konferencije mogli su da uživo vide i testiraju Metahjuman tehnologiju razvijenu u Srbiji na primeru verno prikazanog digitalnog lica praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, koje je animirano i može da podražava izraze lica u stvarnom vremenu.


Konačno, u segmentu kojim se zatvara konferencija, prisutni učesnici imali su jedinstvenu priliku da direktno postavljaju pitanja koja su relevantna za dijasporu predsednici Vlade Republike Srbije, Ani Brnabić, kao i prisutnim ministrima i govornicima.

Tačka povratka / @tačkapovratka je platforma čija je misija da srpskoj dijaspori pruži informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa Srbijom, te mogućnostima za pružanje pomoći kao i cirkulaciji informacija za pojedince koji žele da se vrate u zemlju.