Одржана пета по реду конференција Таленти на окупу 5.0 – Повратак у будућност

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 27.12.2022.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је овогодишњу конференцију ”Таленти на окупу 5.0 – Повратак у будућност“. Конференција која се одржава на иницијативу премијерке Брнабић, у организацији програма Тачка повратка а уз подршку националне платформе Србија ствара, има за циљ да на једном месту окупи све таленте из дијаспоре и наше земље, који ће у отвореном дијалогу разменити своја знања, искуства и идеје.

Више од 320 талената окупило се у Палати Србија, у свечаној сали „Југославија“, уживо након три године паузе, где су посетиоци имали прилике да чују инспиративна предавања и размене мишљења и конструктивне критике са младим стручњацима, повратницима и људима из дијаспоре. Пета по реду конференција симболичног назива “Повратак у будућност” представила је нови концепт подељен у два тематска сегмента, од којих је први тематизовао идеју повратка талената из иностранства, али и повратка животу након изолације.

Након поздравних речи председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, министара Дубравке Ђедовић и Ђорђа Милићевића и видео обраћања директора Управе за сарадњу с дијаспором Арно Гујона окупљенима се обратила и Ана Илић, виша саветница председнице Владе Републике Србије, која је представила досадашња достигнућа платформе Србија ствара у развоју креативних индустрија, као и планове за будућност.

“Довођење изложби Марине Абрамовић и Жан Пол Готјеа у Музеј савремене уметности, покретање програма Мастер 4.0 и основних студија на ФДУ из области гејминга, уређење археолошког локалитета Винча Бело брдо и изградња уметничких факултета само су неки од подухвата платформе који значајно доприносе развоју креативних индустрија у нашој земљи” – истакла је Илић. Овом приликом премијерно је представљен будући изглед пројекта од националног значаја – Ложионица, који ће постати први креативно-иновативни мултифункционални хаб овог типа земљи али и региону. Ложионица ће бити место сусрета где ће ствараоци, креативци, научници и уметници моћи заједно да раде, умрежавају се и уче уз сталну подршку и отворени дијалог.
Учесници конференције могли су да уживо виде и тестирају Метахјуман технологију развијену у Србији на примеру верно приказаног дигиталног лица праисторијског човека из Лепенског вира, које је анимирано и може да подражава изразе лица у стварном времену.


Коначно, у сегменту којим се затвара конференција, присутни учесници имали су јединствену прилику да директно постављају питања која су релевантна за дијаспору председници Владе Републике Србије, Ани Брнабић, као и присутним министрима и говорницима.

Тачка повратка / @tačkapovratka је платформа чија је мисија да српској дијаспори пружи информације о свим начинима ступања у контакт са Србијом, те могућностима за пружање помоћи као и циркулацији информација за појединце који желе да се врате у земљу.