Павиљон Србије: Од винчанске до савременe културе

Категорије: Доживљаји, ИновацијеОбјављено: 29.11.2021.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

„Већ после првих месец и по дана, Павиљон Србије и сви резултати наступа Србије на Светској изложби у Дубаију премашили су наша очекивања“, каже Ана Илић.

„Павиљон Србије је од почетка Светске изложбе „Дубаи Експо 2020” до данас обишло 300. 000 посетилаца из целог света“, каже за „ПолитикуАна Илић, виша саветница председнице Владе Републике Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за „Дубаи Експо 2020”.

Ана Илић: Павиљон Србије један од најпосећенијих

„Своје наступе током протеклих месец и по дана у овом простору, имали су бројни уметници, а у месецима који следе међу првима је мултимедијални наступ Слободана Тркуље и Балканополиса, заказан 15. и 16. децембра.

Павиљон Србије, Serbia Pavilion

Затим, 11. децембра под окриљем нашег националног слогана „Србија ствара идеје: Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност” биће представљена светска иновација: пројекат „Metahuman”, путем којег ће публика премијерно упознати праисторијског човека који је живео пре 10.000 година на тлу Лепенског вира. Следе концерти Горана Бреговића, Стефана Миленковића и Гудачке репрезентације младих, Нелета Карајлића

„Већ после првих месец и по дана, сви резултати наступа Србије на Светској изложби премашили су наша очекивања. Како незванично сазнајемо, наш павиљон је један од посећенијих на изложби, готово раме уз раме са највећим земљама, на шта смо веома поносни. Дубаи је без икаквих преувеличавања, током ових шест месеци центар света. Зато треба да искористимо ову шансу, посебно када узмемо у обзир да се Србија у УАЕ дочекује као велики пријатељ и партнер.

О томе већ довољно говори и сама чињеница да се налазимо у оној групи привилегованих земаља које имају свој павиљон, од готово 2.000 квадрата, специјално изграђен за ову намену, као и да се он налази на једној од најпроминентнијих локација“, каже презаузета Ана Илић, износећи свеже утиске са изложбе, будући да се управо вратила из Дубаија.

Боје Србије на изложби „Дубаи Експо 2020” ће, поред осталих, бранити и дела наших умова:

Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића…

„Мислим да ни у нашој земљи, а камоли у свету никада не можемо довољно да промовишемо ове великане, колико су они задужили човечанство. Од када је давне 1851. године у Кристалној палати у Лондону одржана прва Светска изложба, на овој манифестацији представљена су нека од највећих открића без којих не можемо да замислимо савремени живот, попут телефона, првог рачунара, па чак и Теслина неизменична струја први пут су представљени управо на некој од ових поставки. Ни представљање Србије не би било могуће без подсећања на наше највеће умове. А новина је у томе што ће посетиоци у Дубаију моћи боље да се упознају са њиховим достигнућима уз данашњу напредну технологију – ВР, па чак и да прошетају Теслином лабораторијом,“ каже Ана Илић уз коментар:

Пословне делегације

„Као што су Тесла, Пупин и Миланковић променили човечанство, тако ћемо и ми искористити прилику и показати да наши савремени научници, иноватори нимало не заостају већ да су равноправни учесници на глобалној сцени, да својим бриљантним умовима и иновацијама фасцинирају свет за које шира јавност у Србији често, нажалост, не зна довољно. Ово је прилика да разбијемо мит да једна мала Србија не може да парира великим земљама.

🚀 EURONEWS издваја 10 разлога да се посети Павиљон Србије на Експо 2020

Изложбена поставка павиљона, као што каже наша саговорница, приказује савремену Србију као природног наследника иновативности, изузетности, уметности, трговине и мирног суживота ове културе, старе више од 7.000 година. Павиљон је осмишљен као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину винчанске културе са дигитално напредном, савременом Србијом.

Павиљон Србије је у потпуности дигитализован и пружа могућност виртуелног путовања како кроз различите реалности, различите временске периоде тако и кроз различите просторе, а сам изглед павиљона подсећа на коси кров некадашњих винчанских грађевина.

Неће бити занемарени, како сазнајемо, ни традиционални елементи. Ансамбл „Коло” чији рад је уписан на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, у фебруару 2022. године у Дубаију понудиће другачији наступ који обједињује српску традицију и идеје модерне Србије.

„Оживећемо” човека који је живео у Лепенском виру

„Изузетно је важно да представимо ову врсту музичко-сценског српског стваралаштва. Ми смо зато и у нашу доста футуристичку временску капсулу, убацили прелепе детаље наших рукотворина: 140 јастука са ручно израђеним јастучницама са пиротским шарама које су посебно за ову прилику за нас израдиле жене из Етно мреже.

У нашој сувенирници се такође продају бројне рукотворине и делови наших старих ношњи, а четири аутентичне комплетне старе ношње су и посебно изложене. Ансамбл „Коло” ће наступати за наш национални дан у велелепној куполи Ел Васл у центру изложбе. Наступ ће представљати спој нашег традиционалног плеса модернизованог кроз музичке аранжмане и костиме из пет крајева Србије: истока, запада, севера, југа и из централне Србије, употпуњеног мултимедијалним пројекцијама по зидовима куполе.“

„Први пут показаћемо свету потпуно револуционарни пројекат, који је резултат помало неочекиване сарадње наше научнице Софије Стефановић са домаћим стручњацима светског ранга у гејминг индустрији, који су и креативни амбасадори националне платформе Србије. Уз помоћ врхунске metahuman  технологије и вештачке интелигенције, Србија ће први пут „оживети” у виртуелном свету човека који је пре 10.000 година живео у Лепенском виру, а моћи ћемо са њим чак и да комуницирамо. Како, сазнаћете 11. децембра када је заказана светска премијера пројекта „metahuman” на нашем павиљону,“ напомиње Ана Илић.