Отворен Народни музеј у Београду

Категорије: УметностОбјављено: 29.06.2018.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Отворен Народни музеј у Београду

Свечаним отварањем 28. јуна 2018. године стална поставка Народног музеја у Београду поново је доступна свим грађанима Србије као и гостима Београда.

Музеј је у присуству председнице Народне скупштине, чланова Владе Србије, представника дипломатског кора, културног живота и великог броја медија, свечано отворила председница Владе Србије Ана Брнабић, чији кабинет је био задужен за отварање Народног музеја, који је пуних 15 година био затворен.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је у свом обраћању истакла да „Отварање Народног музеја је велики и свечани дан за културу и за нашу земљу. Након 15 година, вратили смо грађанима Србије нашу најзначајнију културну установу. Отварање два велика музеја за само неколико месеци, Музеја савремене уметности и Народног музеја, потврђује да култура добија место које јој заправо одувек припада. Народни музеј је срж наше културне традиције и баштини ремек дела врхунских српских и светских уметника. Драго ми је што ће се посетиоци из целог света упознати са богатом културом и историјом наше земље. Посебно је важно што ће млади људи из Србије сада имати прилику да виде и доживе наше највеће уметничко благо и дела светски познатих уметника. Култура инспирише, оплемењује и чини од нас боље људе, истовремено подстиче друштвени развој“.

Славимир Стојановић, дизајнер који је имао прилику да дизајнира нови лого Народног музеја, је коментарисао лого на отварању музеја „Птице су окренуте једна другој кљуновима, чувају музеј и дух наше нације“.

Мултимедијални програм на Тргу републике, означио је тренутак почетка новог поглавља у дугој историји једне од најзначајнијих институција српске културе у којој ће она више пажње посветити младима и њиховом начину комуникације. Петнаестоминутни видео који је приказан на згради музеја пред окупљеним грађанима, симболично је представио нову еру ове националне институције. На фасадама зграде оживљена је музејска баштина, уз чаробни плес једног од највећих балетских уметника данашњице, Сергеја Полуњина.

„Почаствован сам што сам учествовао у пројекту који се заснивао на музици коју је компоновала Исидора Жебељан. Волим да дођем у Београд и срећан сам што је једна врхунска установа културе поново отворила врата за публику“, рекао је Полуњин.

Стална поставка Народног музеја обухвата обиман хронолошки опсег од далеког палеолита до уметности 20. века. Организована на три нивоа репрезентативног здања зграде која је уједно и споменик културе, поставка је распоређена на 5000 м2 изложбеног простора. Грађани и грађанке Србије и посетиоци Београда могу да виде експонате одабране међу 400.000 културних добара у оквиру нове сталне поставке. Она су део колекције коју чине репрезентативна културна добра, сведочанства развоја и цивилизацијских промена од праисторијских времена до позног средњег века, као и репрезентативна дела кључних уметничких стилова и покрета од новог века све до савременог доба. Више од 30 кустоса радило је на поставци са жељом да експонати међу собом коренсподирају и као носиоци чудесних прича о подручју на коме живимо.