Отворен конкурс за БиоСенс акцелератор за стартапе из пољопривредног сектора

Категорије: ИновацијеОбјављено: 10.07.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У оквиру пројекта ANTARES званично је отворен БиоСенс акцелератор, први на овим просторима искључиво усмерен ка домаћим технолошко-иновативним компанијама, које свој даљи развој везују за сектор пољопривреде и хране.

БиоСенс акцелератор ће кроз едукацију, интензивне тренинге и лично менторство, пружити могућност домаћим ИТ предузетницима, стартапима и малим предузећима да кроз развој нових решења, као и унапређење постојећих, допринесу дигитализацији пољопривреде.

Проф. др Весна Бенгин, координаторка пројекта ANTARES, каже да је наш екосистем технолошких стартапа све снажнији и богатији. Ипак, домаћи стартапи и даље имају врло ограничен приступ и могућност рада са бизнис лидерима, тржишним и технолошким експертима. То је уједно и била идеја иза лансирања овог акцелератора.

Недостају им специфична знања, искуства, повезаност са научницима, пољопривредницима и другим релевантним актерима који ће им пружити подршку у раној, најосетљивијој фази развоја њихове пословне идеје. БиоСенс акцелератор фокусира се на “паметне инвестиције”, а то су, пре свега, менторство, приступ тржишту и потпора за убрзани развој. Ми смо ту да им помогнемо да своје добре идеје претворе у победничке.   

Из Института поручују да ће програм окупити преко 20 ментора – експерата из земље и иностранства, који ће својом експертизом, искуством, контактима и идејама помоћи новим технолошким предузетницима да тестирају изводљивост и одрживост своје пословне идеје и дигиталних стартап решења.

Сам програм биће реализован ове јесени, у периоду од октобра до децембра, а намењен је стартапима који испуњавају следеће услове:

  • Имају већ оформљен тим, разрађену идеју и јасан почетни бизнис план, односно концепт;
  • Баве се развојем и применом иновација и ИТ решења за пољопривреду и прехрамбени сектор;
  • Решавају реалан проблем на тржишту тако што раде на унапређењу већ постојећих решења или дигитализацији претходно аналогних решења.

За учешће у програму биће одабрано до десет стартап предузећа, која ће добити стручну менторску подрску, и то без додатног условљавања у смислу удела у будућим компанијама. Рад ће се одвијати кроз недељне радионице које ће држати стручњаци, предузетници са искуством, а велику улогу имаће и тематски meetup-и и друга дешавања.

Поред менторске компоненте, тимови који покажу највише спремности да развију своју пословну идеју имаће и научну подршку Института БиоСенс у смислу преношења знања, а по потреби, биће им доступна и научно-истраживачка опрема Института БиоСенс која им је неопходна за развој дигиталних производа.

Пријаве за прву генерацију БиоСенсе акцелератора отворене су до 1. септембра 2019. године. Детаљније о акцелератору и самом процесу пријаве можете пронаћи на званичном сајту.

О Институту БиоСенс

Институт БиоСенс је јавна научноистраживачка установа и европски центар научне изврсности који се фокусира на развој дигиталних технологија и њихову примену у пољопривреди. Мисија Института БиоСенс је да подржи развој ефикасне пољопривреде у којој ће се уз мања улагања и мање ризике остваривати већи приноси, као и да подржи домаћи ИТ сектор да развије сопствене производе за примену у пољопривреди.

http://accelerator.biosense.rs/?utm_source=social&utm_campaign=accelerator