Održan prijem platforme Srbija stvara u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Kategorije: Doživljaji, UmetnostObjavljeno: 21.06.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

U cilju jačanja kulturne diplomatije i kulturnog statusa naše zemlje u inostranstvu, kroz platformu Srbija stvara, organizovan je još jedan međunarodni događaj sa ciljem predstavljanja Srbije kao zemlje inovativnih, kreativnih i obrazovanih ljudi.

 

U sredu, 19. juna u 19 časova u Kulturnom centru Srbije u Parizu organizovan je prijem nove, nacionalne platforme koja je nastala na predlog Saveta za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić.

 

U Kulturnom centru trenutno se nalazi postavka izložbe „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“ Galerije Matice srpske otvorene u maju povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske. Izložbom „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“ francuskoj publici se predstavlja kao deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu „La Coupole” na Monparnasu 1927. godine.

 

Kao veliki umetnički centar Pariz je svojevremeno bio glavno odredište umetnika iz Srbije, uglavnom predstavnika likovnih umetnosti, a koji i danas svojim radom boje kulturni život ove velike evropske prestonice. Podaci kažu da je u Francuskoj bilo ukupno registrovno oko 8.000 umetnika sa područja bivše Jugoslavije.

 

Kulturni centar Srbije osnovan je 26. maja 1973. godine u Parizu. KIC je imao zadatak da stranu javnost upoznaje sa političkim, kulturnim, naučnim i ostalim sadržajima, kao i našom baštinom i aktuelnim stvaralačkim dostignućima, u cilju afirmacije i ugleda SFRJ u svetu. Idealno smešten u središtu pešačke zone u ulici San Martin (rue Saint Martin) Kulturni centar Srbije se nalazi preko puta jednog od najvećih svetskih muzeja savremene umetnosti Žorž Pompidu (Centre Georges Pompidou).

 

Na prijemu u Kulturnom centru publici su se obratile Nataša Marić, ambasadorka Srbije u Parizu, Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Ana Brnabić, predsednica Vlade RS.

 

„Kultura i umetnost od posebnog su značaja za odnose Srbije i Francunske“, poručila je predsednica Vlade RS i dodala da ako nas je nešto povezivalo, osim borbe za iste vrednosti, to su umetnici.

 

„Preci su nam ostavili bratske odnose. Uvek smo se borili za iste vrednosti, a uloga nas političara je da te odnose očuvamo i kao takve ostavimo budućim generacijama, kultura i umetnost od posebnog su značaja za odnose dve zemlje“, rekla je Brnabićeva.

 

Ako nas je nešto povezivalo, osim borbe za iste vrednosti, kaže Brnabić, to su umetnici – od Save Šumanovića do Vlade Veličkovića, koji je prisustvovao prijemu.

 

Prijemu su prisustvovali mnogobrojni predstavnici političkog, kulturnog i umetničkog sveta Pariza.

 

Prisutni u Kulturnom centru Srbije u Parizu imali su priliku da se podrobnije upoznaju sa radom platforme Srbija stvara.