Одржан пријем платформе Србија ствара у Културном центру Србије у Паризу

Категорије: Доживљаји, УметностОбјављено: 21.06.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У циљу јачања културне дипломатије и културног статуса наше земље у иностранству, кроз платформу Србија ствара, организован је још један међународни догађај са циљем представљања Србије као земље иновативних, креативних и образованих људи.

 

У среду, 19. јуна у 19 часова у Културном центру Србије у Паризу организован је пријем нове, националне платформе која је настала на предлог Савета за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић.

 

У Културном центру тренутно се налази поставка изложбе „Сава Шумановић и тајна под куполом“ Галерије Матице српске отворене у мају поводом обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Француске. Изложбом „Сава Шумановић и тајна под куполом“ француској публици се представља као део опуса Саве Шумановића, који се односи на осликавање једног од стубаца у познатом париском ресторану „La Coupole” на Монпарнасу 1927. године.

 

Као велики уметнички центар Париз је својевремено био главно одредиште уметника из Србије, углавном представника ликовних уметности, а који и данас својим радом боје културни живот ове велике европске престонице. Подаци кажу да је у Француској било укупно регистровно око 8.000 уметника са подручја бивше Југославије.

 

Културни центар Србије основан је 26. маја 1973. године у Паризу. КИЦ је имао задатак да страну јавност упознаје са политичким, културним, научним и осталим садржајима, као и нашом баштином и актуелним стваралачким достигнућима, у циљу афирмације и угледа СФРЈ у свету. Идеално смештен у средишту пешачке зоне у улици Сан Мартин (rue Saint Martin) Културни центар Србије се налази преко пута једног од највећих светских музеја савремене уметности Жорж Помпиду (Centre Georges Pompidou).

 

На пријему у Културном центру публици су се обратиле Наташа Марић, амбасадорка Србије у Паризу, Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Ана Брнабић, председница Владе РС.

 

„Култура и уметност од посебног су значаја за односе Србије и Францунске“, поручила је председница Владе РС и додала да ако нас је нешто повезивало, осим борбе за исте вредности, то су уметници.

 

„Преци су нам оставили братске односе. Увек смо се борили за исте вредности, а улога нас политичара је да те односе очувамо и као такве оставимо будућим генерацијама, култура и уметност од посебног су значаја за односе две земље“, рекла је Брнабићева.

 

Ако нас је нешто повезивало, осим борбе за исте вредности, каже Брнабић, то су уметници – од Саве Шумановића до Владе Величковића, који је присуствовао пријему.

 

Пријему су присуствовали многобројни представници политичког, културног и уметничког света Париза.

 

Присутни у Културном центру Србије у Паризу имали су прилику да се подробније упознају са радом платформе Србија ствара.