Održan peti Runda Digital Day

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 21.11.2023.0,2 min za čitanje
PODELI

Runda Digital Day konferencija održana je po peti put 15. novembra u Beogradu u Domu omladine. Ova muzička konferencija koju organizuje Regionalno udruženje nezavisnih diskografa – RUNDA, okuplja muzičke izdavače sa područja Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Ove godine Ana Ilić, viša savetnica za kreativne industrije i turizam predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, uvodnim govorom otvorila je konferenciju.

“Kreativne industrije su pored obrazovanja i digitalizacije jedan od tri najvažnijih sektora i fokus predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, jer su u pitanju pokretači ekonomskog razvoja Srbije” – naglasila je u svom obraćanju Ilić. “Od momenata kada smo započeli da pružamo sistemsku podršku razvoju kreativnog sektora, još 2017. godine, postigli smo mnogo, posebno kada je reč o filmskoj industriji i gejmingu i to zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije i finansijskim podsticajima, ali i izuzetno živopisnoj sceni. Želimo da i muzička industrija ima ovakav napredak i da muzičari stvaraju u svetu u kome nije potrebno da imaju drugi dodatni posao, već da mogu da profesionalno stvaraju samo muziku. Zato nam je važno da sarađujemo sa Impalom i Rundom, jer muzička industrija na našim prostorima zavisi počiva isključivo na nezavisnim kompanijama i umetnicima. Zajedno imamo isti cilj, da obrazujemo muzičke profesionalce, da ih podstaknemo na međusobno povezivanje i da na kraju, koristimo muziku kao kuturnu diplomatiju za pozicioniranje Srbije na međunarodnoj sceni. Podršku muzičkoj sceni pružamo kroz platformi Srbija stvara muziku specijalizovani deo naše platforme“

Na sastanku koji je prethodio konferenciji održanom u Vladi Republike Srbije, ozvaničeno je partnerstvo nacionalne Platforme Srbija stvara sa Impalom i Rundom. Zajedno smo usklađeni u našim ciljevima i viziji – posvećeni razvoju nezavisnog muzičkog sektora, vraćanju vecće vrednosti izvođačima, autorima i izdavačima, kao i promovisanju pozitivnih promena i unapređenju razumevanja za potencijalna poboljšanja.

Na konferenciji je učestvovalo oko 150 panelista, govornika i delegata koji su stigli iz više od 20 zemalja, što govori kako je ovo bio najinternacionalniji RDD do danas. Muzički profesionalci iz Evrope i sveta, kao i oni iz regiona, razgovarali su o aktuelnim temama iz muzičke industrije, digitalne distribucije, digitalnih prava, razmeniti znanja i iskustva, poslovne prakse i predstaviti najnovije trendove na nizu panela i prezentacija. Jedna od centralnih tema konferencije, bila je i upotreba AI (veštačke inteligencije) u muzičkom biznisu, načini promocije koncerata i festivala putem digitalnih alata i platformi, korišćenje muzike u filmskoj i TV produkciji, važnost izdavača u današnjoj muzičkoj industriji, pokretanje muzičkih kompanija, obeležavanje 50 godina od rođenja hip-hopa i veoma aktuelne teme poput ekološke održivosti u muzičkoj industriji.

„Podrška nacionalne platforme Srbija stvara je snažan signal prepoznavanja značaja nezavisne muzičke industrije danas. Ovakvom podrškom Vlade Srbije, otvoreno je poglavlje saradnje sa Rundom i to je pozitivan primer umrežavanja institucija i kreativnog sektora u regionu“ – rekao je Dario Draštata predsednik u IMPALA-e, Evropske organizacije nezavisnih muzičara i predsednik RUNDA-e.

Na samom kraju, Rob Garza iz Thieveri Corporation se pobrinuo da završi u stilu sa svojim DJ setom na zvaničnom afterpartiju.

Ovogodišnji Runda digital day uspešno je povezao Beograd i Srbiju sa Evropom i svetom i snažno ih pozicionirao na mapi važnih muzičkih konferencija sa agendom da preraste u dvodnevni, još veći međunarodni događaj sledeće godine u septembru.