Одржан пети Runda Digital Day

Категорије: МузикаОбјављено: 21.11.2023.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Runda Digital Day конференција одржана је по пети пут 15. новембра у Београду у Дому омладине. Ова музичка конференција коју организује Регионално удружење независних дискографа – РУНДА, окупља музичке издаваче са подручја Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе.

Ове године Ана Илић, виша саветница за креативне индустрије и туризам председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, уводним говором отворила је конференцију.

“Креативне индустрије су поред образовања и дигитализације један од три најважнијих сектора и фокус председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, јер су у питању покретачи економског развоја Србије” – нагласила је у свом обраћању Илић. “Од момената када смо започели да пружамо системску подршку развоју креативног сектора, још 2017. године, постигли смо много, посебно када је реч о филмској индустрији и гејмингу и то захваљујући подршци Владе Републике Србије и финансијским подстицајима, али и изузетно живописној сцени. Желимо да и музичка индустрија има овакав напредак и да музичари стварају у свету у коме није потребно да имају други додатни посао, већ да могу да професионално стварају само музику. Зато нам је важно да сарађујемо са Импалом и Рундом, јер музичка индустрија на нашим просторима зависи почива искључиво на независним компанијама и уметницима. Заједно имамо исти циљ, да образујемо музичке професионалце, да их подстакнемо на међусобно повезивање и да на крају, користимо музику као кутурну дипломатију за позиционирање Србије на међународној сцени. Подршку музичкој сцени пружамо кроз платформи Србија ствара музику специјализовани део наше платформе“

На састанку који је претходио конференцији одржаном у Влади Републике Србије, озваничено је партнерство националне Платформе Србија ствара са Импалом и Рундом. Заједно смо усклађени у нашим циљевима и визији – посвећени развоју независног музичког сектора, враћању вецће вредности извођачима, ауторима и издавачима, као и промовисању позитивних промена и унапређењу разумевања за потенцијална побољшања.

На конференцији је учествовало око 150 панелиста, говорника и делегата који су стигли из више од 20 земаља, што говори како је ово био најинтернационалнији РДД до данас. Музички професионалци из Европе и света, као и они из региона, разговарали су о актуелним темама из музичке индустрије, дигиталне дистрибуције, дигиталних права, разменити знања и искуства, пословне праксе и представити најновије трендове на низу панела и презентација. Једна од централних тема конференције, била је и употреба АИ (вештачке интелигенције) у музичком бизнису, начини промоције концерата и фестивала путем дигиталних алата и платформи, коришћење музике у филмској и ТВ продукцији, важност издавача у данашњој музичкој индустрији, покретање музичких компанија, обележавање 50 година од рођења хип-хопа и веома актуелне теме попут еколошке одрживости у музичкој индустрији.

„Подршка националне платформе Србија ствара је снажан сигнал препознавања значаја независне музичке индустрије данас. Оваквом подршком Владе Србије, отворено је поглавље сарадње са Рундом и то је позитиван пример умрежавања институција и креативног сектора у региону“ – рекао је Дарио Драштата председник у ИМПАЛА-е, Европске организације независних музичара и председник РУНДА-е.

На самом крају, Роб Гарза из Thieveri Corporation се побринуо да заврши у стилу са својим ДЈ сетом на званичном афтерпартију.

Овогодишњи Runda digital day успешно је повезао Београд и Србију са Европом и светом и снажно их позиционирао на мапи важних музичких конференција са агендом да прерасте у дводневни, још већи међународни догађај следеће године у септембру.